Diváci se kromě nápaditých snímků mohou těšit i na známé osobnosti, které přiblíží filmový svět a vše kolem něj. „Většina z našich porotců budou zároveň i přednášejícími. Pro návštěvníky tak může být zajímavé se s takovou osobností potkat osobně, položit otázky, co je zajímají a podobně,“ přiblížil možnosti programový ředitel festivalu David Bumbálek.

Resort sv. Kateřina u Počátek.
V Počátkách zájemci poznají prameny řek

Harmonogram akce je téměř kompletní a bude z čeho vybírat. „Jsou připraveny čtyři projekční bloky, z toho jsou dva spojené s koncertem a jeden blok je bez cenzury, to znamená, že je to pouze pro návštěvníky starší patnácti let. V neděli 9. září se uskuteční závěrečné vyhlášení a projekce vítězných snímků.

„Snímky se promítají v kině Vesmír a večery jsou v Městských sadech. Pro přednášky máme vyhrazenou aulu Obchodní akademie v Pelhřimově,“ přiblížil program Bumbálek.

Kraťasy totiž nejsou jen přehlídkou filmů, ale též soutěžní příležitostí pro mladé umělce. Již tradičně se udělují tři ceny, a to cena poroty, cena veřejnosti a čestné uznání města Pelhřimova.

Doprovodný program bude neméně zajímavý než projekční snímky. „Sobota 8. září odstartuje přednáškou o efektivní práci s časem s kluky z Dolleru, kteří vytvořili motivační diář pro plnění snů. A i správný filmař disponuje jen 24 hodinami denně,“ podotkl Michal Burda, ředitel festivalu.

Zvučných jmen je hned několik. „Na Kraťasy dorazí i Marek Najbrt, držitel dvou Českých lvů. Představí své počiny Kancelář Blaník a Prezident Blaník. Odpoledne bude věnováno Markusu Krugovi s virálním pořadem One Man Show,“ podělil se o sobotní program Burda.

Neděle nezůstane upozaděna. „Hned dopoledne zavítá na festival již podruhé Michael Střecha. Tento rodák z Vysočiny má za sebou řadu úspěchů a letos se podělí o to, jak fungují vizuální efekty a jaké to je pracovat pro Hollywood. Odpoledne se návštěvníci mohou těšit na Jiřího Svobodu, režiséra filmu Sametoví vrazi, který pohovoří společně s hercem Tomášem Töpferem o chystaném historickém filmu Rašín,“ informoval Bumbálek.

Mateřská škola v Pacově.
OBRAZEM: Pacovské děti si na novou školku ještě počkají

Mezinárodní filmový festival Kraťasy je multižánrovým festivalem krátkometrážních filmů, to znamená, že dokáží v krátkém čase nabídnout řadu žánrů a většina snímků svou úrovní, myšlenkou i zpracováním leckdy předčí i celovečerní film.

PROGRAM
Místa:
• areál Městských sadů Pelhřimov (1)
• Kino Vesmír Pelhřimov (2)
• aula Obchodní akademie Pelhřimov (3)

Pátek 7. září
17:00 - 19:00 Projekční blok A (2)
20:00 - 23:00 Projekční blok B (1)
23:00 – 00:00 Koncert (1) -> součást projekčního bloku B

Sobota 8. září
10:00 - 12:00 DOLLER (3)
12:30 - 14:00 O tvorbě prezidenta Blaníka (3)
14:30 - 16:30 One Man Show (3)
17:00 - 19:00 Projekční blok C (2)
20:00 - 23:00 Projekční blok D (1)
23:00 - 00:00 Koncert (1) -> součást projekčního bloku D

Neděle 9. září 2017
10:00 - 12:00 VFX Black Panter (3)
13:00 - 15:00 Jiří Svoboda a Tomáš Töpfer (3)
16:00 - 18:00 Závěrečné vyhlášení a projekce výherních snímků (2)

Vernisáž výstavy Modli se za Československo
V pelhřimovském muzeu slaví sté výročí republiky