Majitel zámečku a někdejší provozovatel nedalekého hotelu Jaroslav Škodák se zadlužil, a tak na originální vilu, pojmenovanou Větrný zámeček, byla stejně jako na další jeho nemovitosti uvalena exekuce.

Dnes o půl desáté dopoledne se v Exekutorském úřadě Juraje Podkonického v Praze draží zámeček s přilehlým pozemkem za 3,3 milionu korun, dále pozemky v Buchlovicích na Škodákově rodném Uherskohradišťsku za 182 tisíc 
a pozemky ve Vlásenicích – Drbohlavech za 70 tisíc.

Podle některých neoficiálních informací jevili o zámek zájem někteří podnikatelé ze zahraničí a také firma zabývající se obchodem s nemovitostmi. „Dnes nelze říci, zda budou zájemci o nemovitost. To se projeví až před samotným jednáním," uvedla včera Kateřina Kmochová ze zmíněného exekutorského úřadu.
„O zájemcích ani dražbě nic nevíme, ale byli bychom rádi, abychom měli slušné sousedy," řekla současná provozovatelka křemešnického hotelu i sjezdovky Magda Vaňková. Hotel patří městu Pelhřimov, ale to se dražby sousedního zámečku neúčastní. „Pro objekt zatím nemáme využití, bylo by to vyhazování peněz," uvedl místostarosta Pelhřimova Tomáš Dufek.

I tak je ale dražba pro město důležitá. Škodák mu dluží na nájmech za hotel přes 700 tisíc korun. „Jsme přihlášeni s pohledávkou, ale záleží na ceně, za jakou se objekt vydraží," řekl Dufek. Jak dodal vedoucí hospodářského odboru městského úřadu Stanislav Kropáček, Pelhřimov je druhý na řadě. Mohly by jej ale předběhnout jiné instituce – pokud by Škodák dlužil třeba za pojištění.

To ale město neví. Sám bývalý provozovatel hotelu nebere mobil a na uherskohradišťské adrese uvedené v katastru se nezdržuje, jak potvrdil i muž ze sousedství. Podle něj se Škodák měl stěhovat někam na Pelhřimovsko.

„Koupil u nás pozemky a chtěl na nich prý stavět dům a malou větrnou elektrárnu, proti které ale byli sousedi," uvedl Josef Horký z Vlásenic-Drbohlav. Jím zmíněné pozemky se dnes také draží.

Když zbudou peníze

Takzvaným oprávněným je u dražby firma Pluscredit, u které si Škodák půjčil. „Vítěz musí zaplatit do dvou týdnů vydraženou částku a poté ji exekutor rozdělí mezi oprávněného a ty, kdo jsou přihlášeni s pohledávkou," vysvětlil postup právník a pelhřimovský radní Josef Doubek.

Pokud tedy na město „zbude", může peníze dostat. Když se nikdo nepřihlásí, dražba se zřejmě zopakuje s nižší cenou.

Právník Doubek také zastupuje město ve  směnečném řízení. „Město jako věřitel podalo návrh na směneční platební rozkaz. Krajský soud v Brně ho vydal, ale pan Škodák podal námitky. Ty jsme neobdrželi, takže neznáme jejich obsah. Soud o nich má nařídit jednání," říká Doubek, kterého ho překvapuje, že řízení trvá už rok.

Město původně chtělo dluh od Škodáka získat zpět tím, že „oživí" předkupní právo, které u zámku dokládaly dokumenty z 30. let. Tím by se zneplatnila celá transakce z roku 2009, kdy Škodák objekt koupil od Šejnostovy vnučky. Město proto podalo žalobu. Jak ale říká Stanislav Kropáček, zastupitelé plán zavrhli poté, co mj. zjistili, že kupní smlouva mezi oběma osobami je ve výši pět milionů korun.

Tolik by totiž muselo město zaplatit. Přitom objekt je nevyužívaný a nemá ani standardní řešení odpadů. Žádá si nutné investice. Tím pádem padl i původní záměr udělat ze zámku Šejnostovo muzeum.

„Žaloba na určení předkupního práva byla vzata zpět i kvůli avízu, že nebude úspěšná podle původního záměru a představ města. Kvůli šetření veřejných peněz si nemůžeme dovolit letitý spor, který by skončil nanejvýš právem města na odkup za několikamilionovou cenu," uvedl právník radnice Miroslav Kubánek.

Josef Šejnost pocházel z nedalekého Těšenova a vilu mu navrhoval architekt Kamil Hilbert, který se podílel i na dostavbě chrámu sv. Víta.