Jelikož lyžařské areály v okrese letos nabízí provozování tohoto sportu na Křemešníku, u Křešína i u Antonky na Kamenicku, tamní půjčovny lyžařského vybavení se tak zájemci plní snadno. „Letos rozhodně lyžařské potřeby půjčujeme častěji než v loňském roce," pochvalovala si Blanka Pacnerová, která má na starost školní půjčovnu lyží na Základní škole Komenského v Pelhřimově.

Návštěvníky do půjčoven tohoto typu lákají v těchto dnech také poměrně čerstvě prohrnuté lyžařské stopy v okolí. „Jak se udělaly běžecké stopy, tak je ta návštěvnost také hodně znát. Lidé, nejčastěji tedy rodiny s dětmi, si běžky půjčují hlavně na víkendy," dodala Pacnerová.
Letošní lyžařskou sezonu už teď na počátku zimy vidí nejen díky hojnému počtu zákazníků jako velmi slibnou i provozovatel humpolecké půjčovny lyží a snowboardů. „Sezona teprve začala, ale už teď je vidět, že bude dobrá," řekl Jindřich Rázek z Nadace Střední Zemědělské Školy Humpolec.

Dodal také, že letošní počasí je výjimečné. „Vánoční obleva, která chodí pravidelně během každé zimy, nebyla, takže letos to vypadá dobře. Všechno se teprve ukáže, ale hlavně je sníh, který za posledních několik let začátkem ledna tady na Vysočině nikdy nebyl," přemítal Rázek.
I podle jeho slov mizí z humpolecké půjčovny vybavení rychleji díky vytvořeným běžeckým okruhům kolem města.

Majitel půjčovny lyží v Pelhřimově Petr Chadim zatím letos větší počet zájemců o lyžařské vybavení nezaznamenal. „Ke mě chodí pořád stejní lidé anebo jejich příbuzní. Je ale pravda, že noví zákazníci chodí kvůli servisu lyží. Každoročně se tyto počty navyšují a je vidět, že se lidé o své lyžařské vybavení starají," usoudil Petr Chadim.

Prozradil také, že pro běžky si k němu lidé chodí minimálně. „Tím, že jsme na Vysočině, tak hodně lidí běžky má," ukončil Chadim.