Při hledání nové Studánky Vysočiny se mohou k Zelenému srdci přidat všichni, jimž osud těchto zdrojů vody není lhostejný. „Chceme tak přispět k propagaci těchto pozapomenutých zdrojů čisté vody a zajímavých míst naší přírody opředených mnoha pověstmi. Navrhnout nejkrásnější, nejmilejší, nejlepší, nejvydatnější nebo třeba nejoblíbenější studánku může každý,“ připomněl za vyhlašovatele ankety Pavel Koubek.

V letošním ročníku ankety by nadšenci ze Zeleného srdce kromě vlastních studánek chtěli věnovat pozornost i lidem, kteří se o studánky nezištně starají. „Návrh studánky do ankety může být takovým malým poděkováním za jejich práci,“ zmínil Koubek. Že to někdy není jednoduché, ukazuje případ z minulého týdne, kdy u Jihlavy zloděj poškodil dvě studánky.

Návrhy vyhlašovatel ankety shromáždí do 22. dubna organizátoři prostřednictvím mailové adresy zelenesrdce@atlas.cz. Od 22. dubna do 22. května se na www.zelenesrdce.cz v bude odehrávat hlasování o tom, která studánka letošní titul získá. „Navrhovatele vítězné studánky odměníme knihou o studánkách na Vysočině a vítězná studánka bude označena informační tabulkou,“ uvedl k cenám za zviditelnění studánek Koubek.

Sjezdovka na Křemešníku.
Sezoně na Křemešníku odzvoní v neděli

Návrh by měl obsahovat jméno studánky, popis cesty, kde ji hledat, fotografii a také kontakt na navrhovatele. „A dále především zdůvodnění, proč si myslíte, že právě vaše studánka by měla získat titul Studánka Vysočiny roku 2018,“ vzkázal znalcům studánek na Vysočině Pavel Koubek.

Podle něho nikdo zatím naštěstí nespočítal, kolik studánek v Kraji Vysočina studánek opravdu je. „To znamená, že jich je stále ještě hodně. Až budeme vědět, že jich je posledních sto, tak to bude špatné a dočkat se toho bych nechtěl,“ dodal Koubek.

Studánkou Vysočiny roku 2017 se po napínavém hlasování stala studánka u rybníka Zimostráz u Suché u Jihlavy.