Pro větší úlovek je přesto potřeba do lesa vyrazit. A hvozdy za Zubřím jsou pro to ideální. Za vesnicí totiž rostou listnaté i jehličnaté stromy, díky čemuž by měla být nabídka hub pestrá. První zastávka je toho důkazem. Narážíme na houbu abstinentů, hnojník. „Je jedlý, ale já hnojníky nesbírám. Jsou totiž mezi nimi druhy, které obsahují nenápadné jedy. Když se člověk do týdne po požití hnojníku napije alkoholu, dostane otravu. Nedokáže správně odbourat alkohol z těla. Zničí si ledviny,“ varuje znalkyně s tím, že do košíku patří jen to, co bezpečně poznáme.

Další houba upoutá naši pozornost okamžitě. Rosolozub huspenitý. Opravdu vypadá jako zubatý rosol. Vzhled je možná podezřelý, ale je to jedna z mála hub, kterou člověk může sníst rovnou po utrhnutí bez další úpravy. Její chuť je osvěžující. „Je to tak. Také některé atlasy popisují, že po snědení osvěží,“ ujišťuje mykoložka amatérka. Lamatová bezpečně pozná dvě stě padesát druhů hub. Složila mykologické zkoušky, ale vysokou školu nestudovala, a proto se označuje za mykoložku amatérku.

Stavba obchvatu. Ilustrační foto.
Pokrok v obchvatu Humpolce. Veřejnost uvidí v říjnu studii, jak bude vypadat

Rozdíl mezi pouhým nadšeným houbařem a expertem je při hledání přesto značný. „Běžný člověk kouká, co roste po zemi. Zkušenější houbař si prvně zjistí počasí. A pak při hledání kouká na stromy a okolí. To prozradí, co dobrého by se mohlo v jeho blízkosti skrývat. A pak už jde na jistotu,“ prozrazuje svůj trik.

Podzimní sezona se pro houbaře vyvíjí slibně. Oblíbené lesní pochoutky budou moci přitom nacházet až do prosince. „Jaro vypadalo bídně. Také přes léto bylo sucho. V září však na dva týdny zapršelo a houby najednou byly všude. I praváci po tu dobu hojně rostly. Ale jejich čas už doznívá. Na jejich místo však nastoupí například hřib sametový. Ten může růst až do konce roku a sezonu symbolicky uzavírá,“ předesílá optimisticky mykoložka, zatímco se nám košík plní.

Na závěr dává Daniela Lamatová tip, jak přispět tomu, aby člověk měl plný košík v dalších letech. „Když najdu nějakou starou nebo plesnivou houbu, která je jedlá, tak ji dám na větev stromu. Vítr pak lépe roznese výtrusy a příští sezonu spíš něco v okolí poroste,“ radí všem houbařům.