Navíc ruku v ruce s opravou hřiště by měla jít i obnova více než půl století zanedbávané Obory u Zámeckého rybníka. Ta se nachází právě hned pod hřištěm.
Obě rekonstrukce by podle předběžných plánů měly vyjít na 3,5 milionu korun, přičemž převážnou část finančních nákladů spolkne sportoviště. Projekt je nyní ve fázi žádosti o stavební povolení. Vlastní realizace by měla, pokud dobře dopadne dotační řízení, začít v příštím roce.

„Vybudování volnočasového areálu je pro nás nyní jednou z hlavních priorit. Základní škola totiž momentálně nemá vůbec žádné sportoviště. Jediné oficiální je fotbalové hřiště, ale to využívá TJ Sokol Černovice, dále tady máme hliněný plácek a staré asfaltové hřiště," popsal aktuální stav sportovišť ve městě pod Svidníkem starosta Černovic Jan Brožek. Projekt počítá se zbudováním sportoviště s umělým povrchem, kolnou na vybavení, příjezdovými bránami, oplocením a s dalším potřebným zázemím. „Vybudováním by vzniklo nové hřiště, které by bylo přístupné pro širokou veřejnost, děti ze školy, školky či diagnostického ústavu," dodal starosta. Okolní školská zařízení vyhlídku nového důstojného sportovního stánku vítají s nadšením. „Pro školu by bylo zbudování nového sportoviště velkým přínosem. Vítali bychom ho na 120 procent," nechala se slyšet ředitelka základní školy Marcela Kokšteinová.

V návrhu je i oprava bývalého zámeckého parku, který je roky, i přes zanedbaný vzhled, atraktivní pro místní i turisty.

Prolézačky ze dřeva i nové lavičky

„Nachází se tam dvě aleje – Černá a Bílá. Bílá je tvořena posledními zbytky javorů z původního stromořadí, které jsou navíc ve velmi špatném stavu. Černá alej je naopak lemována zachovalými smrky. Dále je tam jen několik laviček, ale žádná sláva to není. Myslím si, že i drobným zásahem se ale toto místo může vyšvihnout na prvotřídní úroveň parku," přemítal Jan Brožek. Podle něj úpravou vznikne krásný kout přírody osazený novými lavičkami, dřevěnými prolézačkami či přírodní učebnou. „Nabízí se nám možnosti využití pro pozorování obojživelníků, ptáků, součástí projektu je například osazení lokality ptačími budkami. Někdo by možná namítl, že se jedná o drobnosti, ale i ty nám pomůžou oblast zatraktivnit," řekl starosta.

Zeleň u Zámeckého rybníku sice je udržována, ale více než půl století chyběl koncepční zásah. Zub času tedy udělal své. Stromy jsou přerostlé, leckdy napadané škůdci a chorobami, ze země vykukují jejich kořeny, náletové dřeviny kazí dobrý dojem z celého místa.

„Pokud dojde k parkové úpravě Obory kolem Zámeckého rybníku, tak budeme jenom rádi. Často si tam hrají děti z mateřské školy a není zrovna dvakrát příjemné vidět, jak pobíhají mezi kořeny stromů. Tuto část využívají i školáci například k hodinám přírodopisu, a pokud by tam získali vhodné zázemí v podobě altánů či nových laviček, tak je to jenom dobře," uzavřela ředitelka.