Zájem je veliký. Lidé žádají jak klasické čajové pečivo, tak drobné krémové zákusky. Cena za kilogram vánočního cukroví se pohybuje většinou od 220 do 340 korun.

„Objednávky přijímám od poloviny října do konce listopadu. Letos budu péct deset druhů – klasické rohlíčky, linecké, kokosky, srdíčka a třeba minizákusky. Ani letos tam nebudou chybět Ischelské dortíky, což je můj tradiční rodinný recept," nechala se slyšet cukrářka Michaela Trčková z Vesců u Počátek.

To Anna Rásochová z Vyskytné bude stejně jako loni péct se svými zaměstnankyněmi třicet druhů cukroví. Do Vánoc jich stihnou napéct okolo osmi, deseti metráků. „Byly časy, kdy jsme pekly i sedmnáct metráků, ale to už bylo opravdu hodně. Někomu přijde třicet druhů moc, ale není tomu tak. U nás to bereme tak, že co jiný druh, to jiný typ a zdobení," přiblížila majitelka cukrárny ve Vyskytné Anna Rásochová.

Cukrářka Hana Červenková z Drážďan se letos rozhodla, že cukroví upeče pouze pro rodinu a známé. „Ostatní objednávky odmítám, protože roky nazpátek jsem pekla sedm až osm metráků cukroví, a to už se bohužel nedalo. I když jsem vždycky před Vánocemi měla na práci pár brigádnic, bylo toho opravdu hodně. Vždy jsem dělala okolo patnácti, šestnácti druhů," zavzpomínala Hana Červenková.

Napečou čtyřicet metráků cukroví

Nejvíce cukroví na Pelhřimovsku před Vánocemi zřejmě napečou v pelhřimovské Adélce. Cukrářkám projde pod rukama úctyhodných čtyřicet metráků čajového pečiva. Zákazníci si pak mohou objednávat různé sety vánočního cukroví od 300 gramů až do 1,30 kilogramu. Cena se pohybuje od 60 do 270 korun. „I přesto, že do Vánoc je hodně času, tak už první objednávky zaznamenáváme. Jsme ale specifičtí tím, že zákazníci si cukroví mohou před Vánocemi vždy zakoupit bez objednání na našich prodejnách. Počítám, že letos budeme péct přibližně stejné množství čajového pečiva jako loni, tedy 40 metráků," přiblížila výrobní ředitelka cukrárny, lahůdek a teplé kuchyně pelhřimovské Adélky Věra Bartáková.

Věra Bartáková dodala, že letos budou péct deset druhů cukroví. „Snažíme se o to, aby naše výrobky měly domácí náplně. Používáme kvalitní suroviny od kokosu, oříšků, nechybí vysoký podíl másla. Cukroví zdobíme ručně mandlemi či kandovanými brusinkami. Škála je velmi rozmanitá, většinou ještě dopékáme třeba pět dní před Štědrým dnem," oznámila Věra Bartáková.

Všechny cukrářky se shodují, že nejhorší není pečení vánočního cukroví, ale zdobení, skládání do krabic a následná expedice. „Každý kousek musíme vzít do ruky. Protože do kilové krabice dáváme každý z třiceti druhů. Před Vánocemi pracujeme na více než sto procent," řekla Anna Rásochová s tím, že cukroví běžně nejí.

Co ale ráda ochutná, je třeba cukroví od známých. „Ráda zkusím nový druh, novou chuť," prozdradila zkušená cukrářka. Hana Červenková z Drážďan k tomu dodala: „Cukroví se napeče lehce, ale horší je pak zdobení a expedice. Pravidelně jsem byla ještě 24. prosince v práci," uzavřela Červenková.