Na úspěšné kuchaře čeká sada nožů, olej, český česnek nebo brambory. Už druhý ročník této originální soutěže vypukne ve 14 hodin v miletínském kulturáku. Hlavní podmínkou je příprava těsta předem, použití brambor jako suroviny a také vlastní kuchyňské náčiní.
Soutěžící za symbolické zápisné dostanou vylosovaná čísla a mohou si vybrat, zda zvolí plynový hořák, nebo elektrickou plotýnku. „Pro soutěž nejsou žádná omezení věku, pohlaví či bydliště. Přihlásit se může každý, kdo udrží pánvičku a dokáže samostatně připravit soutěžní výrobek,“ avizuje hlavní organizátor Jan Förster.
Nelehký úkol čeká i porotce, kteří budou zmíněná kritéria hodnotit desetibodovou stupnicí. „Sníst při loňském ročníku všech deset vzorků a ještě je pečlivě obodovat ve sledovaných parametrech pro porotce nebyla zas taková hračka. Někteří se dokonce museli dopovat pivem či léky na žlučník,“ dodává s nadsázkou Förster, ale zároveň se neobává, že by „vzorky“ nezbyly i pro ostatní diváky.
Pro ty je kromě cmundy připraven i grill a zábava pro malé i velké. Loňskou vítězkou nejlepšího pokrmu z „vysočinského zlata“ se stala přespolní Anna Strejčková ze Záhoří u Humpolce, ale další dvě příčky už patřily domácím favoritkám: Iloně a Jaroslavě Holendové.
„I když si každý poctivě hlídal svoji recepturu, nakonec se podařilo zjistit, že za první místo zřejmě může nejen poctivé sádlo, pečlivá příprava, ale především kmín a pažitka,“ prozrazuje část z tajemství úspěchu Jan Förster.
Jan Mazanec