Ovšem toto vaření nebude jen tak „obyčejné", ale hlavně soutěžní. Jedná se totiž již o čtvrtý ročník Soutěže o nejlepší miletínskou cmundu roku.

„Letos je novinkou to, že všichni návštěvníci mohou porotcům kibicovat do hodnocení a tím pádem i ochutnávat všechny upečené vzorky. Za degustátorský počin pak mohou zkusit štěstí ve slosování hodnotitelských lístků o diváckou cenu našeho humpoleckého pivovarského sponzora Bernard," prozradil jeden z pořadatelů akce Jan Förster.

Podmínky soutěže

Předvést svůj kuchařský um a fantazii při tvoření tradiční bramborové pochoutky mohou všichni nadšenci bez omezení věku, pohlaví či bydliště. „Soutěžící akorát musí udržet pánvičku a ustát hodnocení porotců," doplnil s úsměvem Förster s tím, že prozatím ale porotci nikomu hlavu neutrhli, ba naopak si od nich soutěžící vždy vysloužili uznání za odvážné nasazení.

Další podmínkou účasti v soutěži je příprava těsta předem a hlavní surovinou musí být brambory. Dále si soutěžící musí přinést veškeré suroviny a potřebné kuchyňské náčiní. K dispozici bude pouze plynový hořák nebo elektrická plotýnka.

A co všechno na soutěžící čeká? Nejprve jim budou přidělena čísla, pod kterými budou prezentovat hotové výrobky. Ve vymezeném čase se poté sejdou a dohodne se pořadí u vařiče či plotýnky. Porota, složená z pozvaných hostů a vylosovaných lidí, bude moci během celé soutěže vypít maximálně jednu sklenici piva či vína jako přerušovače chuti. V degustátorské místnosti porotci nesmějí kouřit.

„U každého vzorku se bude hodnotit podle bodové stupnice od jedné do deseti v kategoriích chuť, vůně, vzhled, úprava. Součtem bodů se určí vítěz," vysvětlil Jan Förster.

Pro čtyři nejlepší kuchaře cmundy jsou připraveny ceny. Čtvrtá cena jsou tréninkové brambory, za třetí místo je připravena odměna v podobě českého česneku, za druhé olej a vítěz si odnese kuchyňské vybavení.

Aneta Slavíková