Očkování doporučuje všem. „Je to světlo na konci tunelu, jediná možnost, jak pandemii zvládnout. Po proočkování populace se teprve budeme moci vrátit k běžnému životu jako před ní,“ podotkl Rezničenko.

Dávky vakcíny

Havlíčkův Brod: cca 280
Jihlava: cca 980
Pelhřimov: cca 120
Třebíč: cca 216
Nové Město na Moravě: cca 222

Nemocnice Havlíčkův Brod stejně jako ta jihlavská očkuje od soboty 2. ledna. „Máme to rozplánované až do čtvrtka. Poté nám přijde další dávka a budeme plynule pokračovat. Jako první se dostalo na lékaře a sestry, kteří pracují s pozitivními pacienty,“ sdělila mluvčí brodské nemocnice Petra Černo s tím, že kromě svých zdravotníků očkují i zaměstnance záchranky.

Stejný postup zvolili i v novoměstské nemocnici. První zaměstnanci tady podstoupili očkování v pondělí krátce po čtrnácté hodině. „Přednost mají zdravotníci, kteří se starají o covidové pacienty. Očkování budeme poskytovat také zaměstnancům Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina,“ potvrdila mluvčí nemocnice Tamara Pecková a dodala, že s očkováním budou pokračovat v pondělí 11. ledna.

Nemocnice Jihlava. Ilustrační foto.
Jihlavská nemocnice žádá o pomoc armádu. Má nedostatek personálu

Očkování zdravotníků pracujících na covidových odděleních bylo jasným krokem. Právě oni jsou v současné době nejvíce zapotřebí. „Počet hospitalizovaných pacientů s onemocněním Covid-19 v naší nemocnici stoupá,“ připomněla smutnou skutečnost mluvčí novoměstské nemocnice. „Na standardních lůžkách bylo v neděli hospitalizováno jednasedmdesát pacientů. Sedm jich je připojeno na umělou plicní ventilaci,“ dodala.

Zájem zdravotníků o očkování je velký. „Nechám se očkovat proto, abych před onemocněním Covid-19 ochránil sebe i své blízké. Pracuji na urgentním příjmu a setkávám se s pacienty, kteří mohou být Covid pozitivní, aniž by o tom věděli. I když dodržujeme všechna protiepidemická opatření, očkování naši ochranu před onemocněním ještě zvýší,“ nechal se slyšet zdravotník Vladimír Bergl.

Pelhřimov a Třebíč

Zbylé dvě krajské nemocnice si musely na vakcíny počkat. V Pelhřimově začnou očkovat v úterý, v Třebíči pak ve středu. „Také u nás půjdou v první vlně zdravotníci,“ uvedly shodně mluvčí obou nemocnic Alexandra Knapová a Jitka Mácová.

Zatímco v řadách zdravotníků je zájem o vakcínu poměrně velký, laická veřejnost je k ní spíše nedůvěřivá. „Moje řešení je se neočkovat a vyčkat. Bohužel mám takový nepříjemný pocit, že k tomu stejně budeme přinuceni, pokud budeme chtít vycestovat a podobně," přemítala Tereza Polivčuková Poslušná.

Ilustrační snímek.
Děti opět zasedly k počítačům, školy na Vysočině řeší distanční výuku po svém

Mezi lidmi se šíří i řada fám a konspiračních teorií. „Je v tom čip a Bill Gates a zednáři chtějí snížit populaci. Říkala to Andula, co pracuje v zelenině. A ta má svoje zdroje! Jo a taky o tom psali na Arfě a Aeronetu,“ shrnul nejčastější z nich ve zřejmé nadsázce Petr Šána z Jihlavy.