Závěr starého a začátek nového roku by mohl na Pelhřimovsku zůstat bez chřipek.

Pravé chřipkové viry se zatím na území okresu neobjevily, plošná nemocnost ale v 51. týdnu citelně vzrostla.

Krajská epidemioložka Alena Dvořáková měla k poslednímu vývoji nemocnosti na Pelhřimovsku stručný komentář. „Situace na Pelhřimovsku je stále klidná," řekla Dvořáková po zveřejnění posledních zpráv o vývoji akutních respiračních infekcí na Vysočině, a tedy i na Pelhřimovsku.

Poslední číslo říká, že na Pelhřimovsku bylo v 51. kalendářním týdnu 1 341 případů akutně respiračních onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Oproti 50. týdnu nemocnost vzrostla o 45 procent.

Na Vysočině přibylo deset procent nemocných, aktuálně jich je 1 461.

Ve vysočinských okresech nemocnost nabírá na obrátkách.

Nejzávažnější je, že v minulém týdnu v souvislosti s chřipkou zemřeli na Vysočině dva lidé. Devětasedmdesátiletý pacient na Třebíčsku, sedmašedesátiletý na Žďársku.

Na Třebíčsku už mají první školy za sebou chřipkové prázdniny a bezprostředně před svátky vyhlašovala třebíčská nemocnice zákaz návštěv. „S ohledem na nepříznivou epidemiologickou situaci vysokého výskytu akutních respiračních onemocnění je v Nemocnici Třebíč z preventivních důvodů vyhlášen zákaz návštěv," zdůraznil v tiskové zprávě mluvčí třebíčské nemocnice Petr Palovčík. Aktuálních 1 758 nemocných už představuje epidemii.

Kvůli virózám prodlužovala vánoční prázdniny první škola na Jihlavsku.

A na Havlíčkobrodsku překročila před Vánocemi nemocnost hranici epidemie, která má hodnotu 1 700 nemocných.

Nemocnost tam činí 1 872 případů. „Lokální ohniska nemoci zaznamenáváme na Světelsku," doplnila epidemioložka Dvořáková. „Na Jihlavsku, Třebíčsku a Havlíčkobrodsku už máme potvrzené případy pravé chřipky," dodala.

Přestože propuknutí chřipek a epidemií na Pelhřimovsku odborníci na přelomu roku nepředpokládají, s ohledem na rychlý nástup nemoci v sousedních okresech nejsou ve svých prognózách přehnaně optimističtí. „Přelom roku spojený s prázdninami a dovolenými nemocnost zpravidla přibrzdí, ale jaký bude mít vývoj letos, je obtížné jednoznačně odhadovat," nechtěla se pouštět do nepodložených úvah Dvořáková.