Novou lokomotivu vyhlíží Petr Nejedlý se svým sedmiletým synem. „Můj syn tyto ponorky miluje a moc se těší, až přibude zelená. Určitě se půjdeme mrknout. Zároveň jimi společně jezdíme, pravidelně jednou až dvakrát za měsíc. Využíváme to čistě rekreačně, abychom se projeli a užili si to,“ prozradil Nejedlý, který v Obratani bydlí.

Bratr bronzové medailistky z Pekingu Martiny Sáblíkové Milan rovněž závodil na dlouhých nožích.
Milan Sáblík vysekl své bronzové sestře poklonu: Předvedla neskutečnou jízdu

Místnímu starostovi přijdou ponorky zajímavé, ale spokojený s nimi příliš není. „Jedna taková už nám tady pár let jezdí. Upřímně, moc rád je nemám. Pohodlí tam člověk při cestování nenajde. Starý obyčejný vláček je oproti tomu zlatý. Přesto skla pozornost přitáhnou. Zvenku to dokáže lidi zaujmout,“ zhodnotil starosta Obrataně Aleš Komárek.

S vlakem má zkušenosti také Pavlína Cimplová z Kamenice nad Lipou. „Už jsem se jím párkrát projela. Oproti ostatním vlakům mi připadal hlučnější. Jinak jsem žádný rozdíl na cestách nepocítila,“ podělila se o svůj názor.

Přezdívku ponorka získal vlak díky kulatým oknům

Vlak je starý přes deset let

Lokomotiva dostane zelený nátěr

Bude odolnější vůči rzi

Jméno železničáři odhalí, jakmile vlak vyjede na trať

V současnosti vlak opravují v Jindřichově Hradci. „Lokomotiva je stará kolem deseti let. Je potřeba přetřít šedivý lak na výraznější zelenou. K tomu ještě zvýšíme jeho odolnost proti rzi. Zatím stojí venku na vedlejší koleji, kde si ho lidé mohou prohlédnout. Do depa půjde příští týden,“ uvedla Alena Brychtová, mluvčí Jindřichohradeckých místních drah, které motorový vůz provozují.

Na trase už jeden motoráček jezdí skoro dva roky. Získal červený nátěr a jméno Štěpánka - podle stejnojmenné dcery mistra dílny. Narodila se totiž, když byl vlak v opravě.

„Železničáři už mají jasno, jak se bude jmenovat zelený přírůstek. Jméno odhalí, až bude v provozu,“ dodala Brychtová.