„Jednalo se o akci, kdy si děti připomněly uplynulý březen, který je vyhlášen měsícem knihy a podpory čtení nejen u ratolestí školou povinných,“ vysvětlila hlavní organizátorka mejdanu Dana Růžičková.


Černovičtí žáci tedy nelenili a přesně s odbitím pátečních třinácti hodin se pustili do nepřetržitého řetězového čtyřiadvacetihodinového čtení knih o Harrym Potterovi. Žáci chtěli pokořit svůj rekord z loňského prvního ročníku Mejdanu pro Ámose v počtu přečtených stran. To se jim ale nepodařilo. „Vloni jsme přečetli celkem 599 stran. Letos se nám jich podařilo zdolat o dvaadvacet méně,“ prozradila učitelka Základní školy v Černovicích Alena Havlínová.


Kromě četby si děti během celého dne i noci našly čas na další zajímavé aktivity. Vytvářely počítačové prezentace o své škole, výzdobu a zatancovaly si na diskotéce. Daly dohromady také vlastní sbírku žákovské literární tvorby a vydaly speciální číslo školního časopisu Potrefená blecha. Nechybělo samozřejmě ani nocování ve škole. Domů odcházeli v sobotu po jedné hodině odpolední, kdy celá akce skončila. „Všichni jsme docela unavení, ale Mejdan pro Ámose jsme si moc užili,“ uzavřela Havlínová.