O svou budoucnost se však bojí všichni. „Někteří odchází sami, protože mají smlouvy na dobu určitou. Panuje tu ale obrovská nejistota. V Cerepě pracuje i manžel, takže mám strach,“ podotkla jedna ze zaměstnankyň, která výpověď už obdržela.

Ředitel firmy, která je podle výpisu z obchodního rejstříku v insolvenčím řízení, Vladimír Pour se k problému odmítl vyjádřit. „Je pravda, že jsme propouštěli. Ale více se o tom bavit nebudu,“ řekl Deníku Pour.

Ani zbylí zaměstnanci se v obavách o svou práci nechtěli k poměrům ve společnosti vyjadřovat. Zaměstnanců je ve firmě nyní sto třicet.

Na nové nezaměstnané je tedy už připraven pelhřimovský úřad práce. Podle jeho pracovnice Elišky Hoškové se manuálně zruční dělníci o uplatnění bát nemusí. „S hledáním nového zaměstnání to však budou mít složitější především ženy nad padesát let,“ poznamenala Hošková.

Ti, kteří se na úřad práce obrátí, se musejí do evidence přihlásit do tří pracovních dnů od ukončení pracovního poměru.

„Evidovat se ale nemůže ten, kdo je v pracovní neschopnosti, protože v době nemoci je už pojištěn jak zdravotně, tak sociálně. Musí přijít hned následující den po ukončení neschopenky,“ vysvětlila Bohuslava Šmídová, která má na starosti zprostředkování zaměstnání. Jak dodala, důležité je, aby člověk měl s sebou občanský průkaz.

Nejvíce zaměstnanců letos propustí textilní společnost Alfatex, propouštění se nevyhne ani jiným podnikům.

Petra Nováková, Marcela Kohoutová …:text