Pro příklad – starší nezrekonstruovaný byt 2+1 v panelovém domě s výtahem a balkonem vyjde na Pelhřimovsku na 900 tisíc korun. A právě po těchto bytech je největší poptávka, naopak o čtyř- nebo pětipokojové byty je zájem takřka nulový.

„Všechny byty mají svého kupce, ale vždy záleží na tom, aby požadovaná cena odpovídala reálnému stavu bytu. Mezi nejčastější zájemce o koupi patří mladé rodiny s dětmi, které žádají byty 2+1 nebo 3+kk, vůbec nezáleží na tom, zda se jedná například o byt v zástavbě takzvaného starého sídliště v Pelhřimově nebo v lokalitách Pražská nebo Dolnokubínská, každý žádá něco jiného," informovala Hana Koubská, majitelka pelhřimovské realitní kanceláře RK Koubská. Podle ní cena bytů na Pelhřimovsku od roku 2008 výrazně klesla, ale nyní stagnuje.

To potvrzuje i Petr Török z M&M reality. „Ceny stagnují a rozhodně se v letošním roce rapidně zvedat nebudou. Všechno je o penězích, a to platí i v prodeji realit. Mladé rodiny s dětmi žádají větší byty a naopak důchodci zase prodávají velké byty a shánějí se po menších," dodal Petr Török.

Ve vyšším patře bydlet nechce

O koupi nového bytu uvažuje i Jitka Procházková z Pelhřimova. Ta v současné době bydlí ve větším rodinném domě.

„Představuji si opravený byt 2+kk nebo 2+1. Nechci ale bydlet někde v sedmém nebo osmém patře. Ideální by bylo místo třeba ve druhém patře v nějaké klidné lokalitě, která by byla dobře dostupná do centra města," přemítala Jitka Procházková s tím, že pátrat na internetu či v inzerátech realitních kanceláří začala před Vánocemi. „Zatím mě bohužel žádná nabídka neoslovila. Na koupi nechvátám, raději si počkám, než pak litovat vyhozených peněz," podotkla Procházková.

Realitní makléři se shodují, že lidé většinou moc neřeší – pokud je tedy v domě výtah – zda budou bydlet v prvním, či osmém patře.
„Záleží na konkrétním zájemci, ale nezaznamenal jsem v tomto rozdíl. Neměl jsem klienta, který vyloženě požadoval byt od čtvrtého patra výš nebo naopak. Něco jiného je, kdyby v domě výtah nebyl. V tomto případě klienti moc o čtvrté patro nestojí," podotknul realitní makléř Next Reality Group, Václav Keller s tím, že cena bytů bude stagnovat.

„Ale můžeme očekávat i mírný  pokles. Zvedat se letos, podle mého názoru, nebude," dodal makléř.