Pro „včeličku“ si lidé chodili do jednotlivých vysočinských nemocnic. Ani z jedné nepřišla zpráva o bezprostředních negativních reakcí na vakcínu. „Vše proběhlo v naprostém klidu a pohodě. Očkovací týmy byly připravené, lidé trpěliví. Dorazila většina z objednaných,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.

Eliška Beránková.
Čarodějnice z Vysočiny: Viděla jsem, jak Babišova moc roste. Co říká na covid?

Očkování seniorů 80+
* 456 naočkovaných
* 8600 přihlášených zájemců
* od pátku změna rezervačního systému
* informační linka 564 602 602 (po-ne 8.00-20.00)

To potvrzují i samotné nemocnice. „Začali jsme očkovat v sedm hodin a ve čtrnáct hodin jsme měli naočkovaných už čtyřiaosmdesát lidí. Všechno proběhlo bez sebemenších problémů,“ sdělila mluvčí nemocnice v Novém Městě na Moravě Tamara Pecková Homolová.

„Osobně jsem byl přítomen při zahájení očkování v jihlavské nemocnici. Setkal jsem se se spokojenými seniory, kteří neskrývali radost z klidného průběhu očkování,“ svěřil se hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

V každé z pěti krajských nemocnic naočkovali devadesát lidí. Celkem tak byly vakcínu pro 450 přihlášených. V registračním systému ale čeká přes osm a půl tisíce lidí. „Zájem je samozřejmě vyšší než počet dávek. Očkujeme proto pouze osoby, které se předtím objednaly,“ informovala mluvčí kraje.

Zavření doma

Ostatní zájemci z řad seniorů proto na očkování stále čekají. „Registrovala mě vnučka. Přišel jí už druhý PIN, ale termín jsem stále ještě nedostala. Jsem z toho nešťastná, protože jsem od jara zavřená doma a chodím maximálně tak na zahradu. Chtěla bych se už vrátit k běžnému životu,“ posteskla si čtyřiaosmdesátiletá Anežka Nováková z Pelhřimova.

Na psychice jí nepřidává ani fakt, že žije sama, protože manžel jí před pár lety zemřel. „Jak s kamarádkami tak rodinou jsem ve spojení pouze po telefonu. Jsem ve věku, kdy se teď zkrátka bojím s někým scházet. I proto se chci nechat co nejdřív naočkovat,“ dodala Nováková.

Koupání ve Vodním ráji, ilustrační foto
Špatný rok s covidem: jihlavské bazény trpí obrovským poklesem návštěvnosti

Přihlášení senioři teď čekají na SMS zprávu. „Vzhledem ke změnám v rezervačním systému, které ministerstvo zdravotnictví v pátek spustilo, už není rezervace věcí vyčkávání na termín a soutěží, kdo rychleji klikne. Nově obesílá konkrétní registrované zvací esemeskou,“ řekla Svatošová.

V praxi to znamená, že se zájemci už nemusí průběžně přihlašovat a kontrolovat, zda se náhodou neuvolnilo místo, ale vylepšený systém je na volný termín sám upozorní. Postupovat bude chronologicky od věkově nejstarších. „V Kraji Vysočina by měly být první zvací SMS odeslány v pondělí dopoledne,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.