„Každé místo, kde Karel Čapek pobýval, v něm zanechalo pramínek pro literární reflexi, kterou ještě dnes můžeme z těchto magických míst čerpat jako léčivou vodu,“ spojil historii se současností Vespalec.

Deska připomíná Antonína Čapka, který v létě 1909 působil ve Svaté Kateřině jako lázeňský lékař. Na místě jej několikrát navštívili Karel i Josef Čapkovi. Karel, v té době student filozofické fakulty v Praze, se zde zamiloval do Libuše Solperové z Jindřichova Hradce. Tento vztah pak měl být inspirací pro povídku Helena, která je součástí sbírky Trapné povídky.

Ilustrační foto
Lukavečtí vyrazí na již deváté setkání Lukavců

Vedle pamětní desky se na Svaté Kateřině objevil nově i informační panel. Jeho obsah připravil také Hasan Zahirovič, obdivovatel Karla Čapka, která pochází z Bosny a již dvanáct let žije u nás a vyučuje na univerzitě. „Zajímá mne nejen jejich tvorba, ale i jejich život. Hodně mě osobně oslovuje, jak ta rodina byla poctivá, a komu všemu pomáhala. Zrovna i Otokaru Březinovi, který pocházel právě odsud a který neměl ani na mouku. Karel Čapek s Helenou jezdili z Prahy a vozili mu mouku,“ připomenul Zahirovič jednu méně známou událost ze života Čapků.

Zájemci najdou panel na chodníku nedaleko kateřinského pramene a mohou se zde dozvědět všechny podrobnosti o přítomnosti rodiny Čapků na tomto místě na Vysočině. Iniciátorem umístění pamětní desky byla Společnost bratří Čapků, desku zafinancoval resort.


Tato deska není první, která na Svaté Kateřině připomíná slavného literáta. Nad ní je tabulka upozorňující na pobyt Julia Zeyera. Ten v roce 1877 napsal v tehdejších lázních svou novelu Dobrodružství Madrány. 

Ilustrační foto.
V Pacově se jela posedmnácté známá rallye Pacovský okruh