O jeho smrti informovali zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR na svých webových stránkách. „S hlubokým zármutkem oznamujeme, že František Kučera náhle podlehl nemoci. Ztratili jsme vzácného kolegu a přítele, lesnictví pak velkého profesionála, který dění v oboru mnoho let pozitivně ovlivňoval,“ uvedli.

„Až do posledních chvil svého života se věnoval práci, nesmírně mu záleželo na tom, abychom dokázali lesy zachránit pro příští generace, významným způsobem se zasadil o zlepšení situace nestátních vlastníků lesů. ‚Bez lesů nebude nic,‘ říkal,“ zavzpomínali.

Kučera byl v roce 1991 jedním z iniciátorů založení sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. Od roku 1992 se pak ujal postu předsedy.

Vlastimil Sobek z Pacova si vyrobil funkční dělo.
Střílení chytne každého, říká kutil, který si vyrobil vlastní dělo

Pelhřimovským byl známý ale především jako starosta. Tuto funkci vykonával od roku 2014 do roku 2018. Následně se odešel plně věnovat řízení městských lesů. Z pozice jednatele ho radní bez udání důvodu odvolali v úterý 13. října na valné hromadě.

František Kučera se narodil 20. ledna 1953 na Vysočině v rodině lesníka. Vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně a od roku 1977 zastával různé vedoucí funkce v lesnickém provozu. Krátce pracoval i ve státní správě lesního hospodářství na úrovni okresního úřadu.