Dnešním dnem zakončí letní provoz na koupališti v Havlíčkově Brodě. „Dnes máme otevřeno naposledy. Plánujeme běžný provoz,“ informovala Marie Bártová, zástupkyně vedoucího střediska sportovních zařízení při Technických službách Havlíčkův Brod.

Na ostatních venkovních koupalištích už sezonu ukončili. Například ve Žďáru nad Sázavou se neplave už více než týden. „Venkovní koupání bylo ukončeno s odstávkou, která byla od 3. září 2018 a bazén jsme znovu již nenapouštěli,“ sdělil vedoucí úseku sportu žďárského Sportisu Lukáš Jůda.

O ukončení letního provozu informoval 7. září také největší aquapark na Vysočině Vodní Ráj v Jihlavě. „Děkujeme všem návštěvníkům, kteří v letní sezóně 2018 navštívili náš areál a těšíme se na jejich přízeň i v příštím roce,“ uvedli provozovatelé na svých webových stránkách.

Ilustrační foto.
Recidivista z Jihlavska skončil ve vazbě

Třebíčské letní koupaliště Polanka uzavřelo své brány v neděli 9. září, ale plavci si přijdou na své v druhém třebíčském koupališti, které je přístupné celý rok. „Aquapark Laguna nabízí, díky vyhřívanému bazénu se slanou vodou, celoroční provoz,“ vyzdvihl Jiří Novák, ředitel Aquaparku Laguna v Třebíči.

V jednom se shodují všichni provozovatelé venkovních koupališť, a to v tom, že letošní sezona byla úspěšná. Letní koupaliště v Havlíčkově Brodě dokonce oznámilo rekordní návštěvnost. „Letošní sezona byla rekordní, nejlepší za posledních dvacet let, co tady pracuji. Přišlo kolem pětačtyřiceti lidí, oproti loňsku, kdy přišlo 24 tisíc návštěvníků, je to obrovský nárůst,“ neskrývala nadšení Bártová.

Určitou zásluhu na této návštěvnosti má i velká rekonstrukce, v rámci které se změnila celková koncepce koupaliště. „Své určitě udělala i zvědavost a nové atrakce nalákaly spoustu lidí. Největší podíl na tomto čísle ale má teplé počasí, které letos panovalo,“ zamyslela se Bártová.

Jiří Grygar.
Známý astrofyzik přiblíží nové astronomické objevy

Do Brodu mířili i lidé se Seče na Pardubicku. „Přehrada u nás byla brzy nevhodná ke koupání z důvodu přemnožení sinic. Koupání jsme se vzdát ale nechtěli, jezdili jsme proto na havlíčkobrodské koupaliště,“ pověděla Hana Slavíková, která má na Seči chatu.

Také koupaliště Žabák v Humpolci na Pelhřimovsku hlásí rekordy. Zavítalo sem více než 21 000 návštěvníků. „Návštěvnost mohla být ještě větší, nebýt problémů s potrubím, které nám zkomplikovaly start sezony. Museli jsme tak otevřít o měsíc později, než jsme plánovali,“ postěžoval si před časem Vedoucí humpoleckého sportoviště Jiří Hynek.
Sezona se podařila i v Třebíči. „Letošní sezonu hodnotíme velice pozitivně. Dlouhotrvající vysoké teploty s minimem srážek přilákaly na koupaliště větší počet návštěvníků,“ pochvaloval si Jiří Novák.

Naopak na žďárské koupaliště zavítalo o něco méně návštěvníků než loni. Přesto jsou se sezonou spokojeni. „V roce 2017 přišlo v červenci 16 286 lidí a v srpnu 15 790. Letos to bylo v červenci 15 709 lidí a v srpnu 15 569,“ vyčíslil Jůda.
Někde už plánují vylepšení na příští rok. „Na Polance již začala rekonstrukce bazénové vany toboganu a skokanské věže. Vše by se mělo stihnout do začátku příští sezony. Nápadů na vylepšení obou reálů máme samozřejmě mnoho, vše se bude odvíjet od výše poskytnutých investic ze strany města,“ prozradil Novák.

Ve Žďáru nad Sázavou čekají na výsledky auditu. „V letošním roce je pro Relaxační centrum zpracováván energetický audit a na základě jeho výsledků bychom chtěli v příštím roce realizovat nějaké doporučení, které by vedlo k úsporám energií. Výsledek auditu zatím není znám,“ dodal Jůda.