Bez proudu jsou lidé například v Sobíňově. „Elektrika nejde v celé obci,“ potvrdil sobíňovský starosta Miloš Starý.

Problémy hlásí také energetici ze společnosti EG.D. „Na Vysočině a v Jihomoravském kraji máme v tuto chvíli přibližně osmačtyřicet tisíc domácností bez dodávek elektrické energie. Poruchy se týkají oblastí kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru,“ komentoval mluvčí Roman Šperňák.

Komplikace byly hlášené i v dopravě. Na několika místech Vysočiny kvůli větru na silnici popadaly stromy. „Naštěstí zatím nemáme hlášena žádná vážná zranění,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Úplně bez zásahů zdravotníků se ale bouřka neobešla. „Dvě lehká zranění s nutností ošetření v nemocnici v Pelhřimově si vyžádala událost, která se stala kolem půl desáté večer na hlavním tahu z Tábora na Pelhřimov, konkrétně mezi Leskovicemi a Čížkovem. Před jedoucí auto, ve kterém cestovali dva muži, náhle dopadl strom. Řidič osobního vozidla do stromu narazil, přejel jej a skončil v příkopu, kde havaroval,“ sdělila Čírtková.

Česká pošta. Ilustrační foto.
Pobočky pošt rušit nechceme, byla zajedno jihlavská koalice s opozicí

Na stejné silnici narazilo další osobní vozidlo do stromu kolem půl desáté mezi Obratani a Kámenem. „Tato nehoda se obešla bez zranění,“ doplnila Čírtková.

Popadané stromy uzavřely také dálnici D1. Mezi 128. a 129. byly kvůli popadaným stromům uzavřené oba směry. „Dálnici se podařilo zprůjezdnit v noci kolem jedné hodiny, ale při rozjezdu vozidel byly problémy s řidiči kamionů, které museli policisté budit, protože zaparkovali vozidla na dálničním tělese a vykonávali bezpečnostní přestávku,“ prozradila Čírtková.

Nebyla to ale jen auta, která několik hodin stála. „Stromy popadaly také na železniční koleje mezi Bystřicí nad Pernštejnem a obcí Rovné,“ dodala Čírtková.

Český hydrometeorologický ústav uvedl, že bouřky postupovaly z Německa. Varoval před kroupami i silným větrem. Výstraha vypršela ve středu nad ránem.  

Na Vysočině začali hasiči odstraňovat stromy spadlé na vozovky v úterý ve tři čtvrtě na deset večer.

Stromy padaly na Pelhřimovsku, Žďársku, na Humpolecku a na Jihlavsku. Strom spadl například i v ledečské lokalitě Ke Stínadlům. Pád stromů zastavil provoz železnic i dálnice D1 na Vysočině. Dodavatelé elektřiny zjistili první výpadky proudu. Déšť už také zvedl hladiny některých řek.