Už od pátku 27. dubna oba mosty k tomuto účelu sloužit přestanou. O dva týdny později pak dojde k jejich zbourání a mostů nových se lidé v této oblasti dočkají až v listopadu.

Náhradní spojení mezi Jiřicemi a Humpolcem bude dvojí. Jednak kolem bývalého JZD k podjezdu pod dálnicí. Tato trasa po místní komunikaci bude o něco kratší, ale nebude pro každého, neboť na ní bude omezena tonáž vozidel sedmi tunami. „Hlavní objízdná trasa bude vedena kolem Jiřického dvora na silnici číslo 129, která spojuje Humpolec se Želivem,“ upřesnil starosta Jiřic Miroslav Jirků.

Na silnici číslo 129, která spojuje Humpolec s Želivem, budou pak jako na jedinou variantu odkázáni i motoristé z Hněvkovic, místní části Humpolce. Dopad na zavedené zvyklosti bude právě pro Hněvkovické zřejmě citelnější. „Děti byly zvyklé chodit přes most, který se teď bude bourat, odpoledne ze školy, když nechtěly v Humpolci čekat na autobus. O to teď přijdou,“ poukázala na jeden negativní dopad bourání mostu předsedkyně hněvkovického osadního výboru Dana Hozlárová.

Ilustrační foto.
Vyhláška o pohybu psů v Pelhřimově už brzy vstoupí v platnost

Slabou náplastí je, že než dojde v sobotu 12. května na bourání mostu, pěším bude ještě po zbývající dva týdny jeho využívání, na rozdíl od motoristů, umožněno. „Lidé od nás budou muset zapomenout i na nákupy na čerpací stanici u dálnice ve směru na Prahu poblíž Dubčekova pomníku. Tam se po zbourání mostu prostě nedostanou,“ zmínila ještě Hozlárová.

Na komunikacích, které se stanou slepými, přibudou nejen známé dopravní značky, ale také zvýrazněné zátarasy.

V Jiřicích i v Hněvkovicích se budou stěhovat zastávky autobusové dopravy. „Zastávka autobusů veřejné dopravy bude přemístěna před kostel,“ informoval o přesunu v Jiřicích starosta obce Jirků.

V Hněvkovicích slouží běžně cestujícím dvě autobusové zastávky.

Ta blíže Humpolci bude zrušena zcela, ta druhá se přesune do blízkosti křižovatky se silnicí třetí třídy na západním okraji Hněvkovic, po níž povede objízdná trasa. Náhradní umístění zastávky nejcitelněji paradoxně dopadne na ty, kteří bydlí na východním okraji vesnice, tedy blíže k Humpolci.

Ilustrační foto.
Obchvat Pelhřimova už nebude pro řidiče komplikací

Dopravce, který v této oblasti pravidelnou autobusovou dopravu zajišťuje, tedy společnost ICOM transport, má ale pro cestující veřejnost přece jen pozitivní zprávu. „Počet spojů zůstane zachován,“ potvrdila mluvčí ICOM transportu Marcela Průchová.

Dočasný režim se zbouranými mosty přes dálnici D1, objížďkami a náhradními trasami potrvá do 8. listopadu letošního roku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které má D1 ve správě a její modernizaci organizuje, přiznává, že chystané koordinované bourání hned dvou dálničních nadjezdů, navíc v úseku, kde se aktuálně neodehrávají práce na modernizaci dálnice, není standardní. „Jedná se o nestandardní postup, který je vyvolán skutečností, že na úseku 11 mezi Koberovicemi a Humpolcem se nachází hned 4 nadjezdy. Tolik nadjezdů se nenachází na žádném z modernizovaných úseků,“ potvrdil mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Proto ŘSD zvolilo ono koordinované bourání obou mostů ze soboty 12. května na neděli 13. května. „Bourání je naplánováno tak, aby se oba nadjezdy zbouraly současně,“ doplnil Studecký.

Součást sobotních pacovských dudáckých slavností byl i pochod městem. Folklorní soubory z mnoha koutů České republiky se prošly od pacovského zámku k tamní sokolovně, kde pokračoval zbytek programu.
Dudácké slavnosti ohromí Pacov již druhým rokem

Jak současně naznačil, komplikace v této oblasti tím definitivně neskončí. V roce 2019 se má pro změnu bourat a následně znovu stavět most, který je součástí silnice číslo 129, která spojuje Humpolec a Želivem a po níž povede po většinu letošního roku objízdná trasa pro Jiřice a Hněvkovice. Souběžně dojde i k bourání nadjezdu u Speřic.