Nominace pelhřimovského středoškolského učitele přišla na poslední chvíli. Na webu pořadatelů Zlatého Ámose se přihláška objevila ve čtvrtek 28. prosince. Stalo se tak poté, co Deník odhadoval, že aktuální ročník ankety zůstane bez zástupce Vysočiny.

Nakonec je všechno jinak, pelhřimovští gymnazisté o vánočních prázdninách svého oblíbeného učitele Jaroslava Trnku do ankety přihlásili. Nikdo jiný to ani udělat nemohl. Právě školáci mají totiž výsadní roli do ankety své oblíbené kantory navrhovat, ostatně paragraf 3 pravidel Zlatého Ámose říká: „Navrhovat kandidáty do ankety mohou pouze žáci základních a středních škol a členové dětských zájmových sdružení.“

Nelenili ovšem i další školáci, neboť mezi 27. a 31. prosincem dorazilo organizátorům ankety nových více než dvacet přihlášek. „Přestože přihlášky přijímáme od října a uzávěrka je vždy na konci roku, nejvíc jich pokaždé přijde až v posledním týdnu před Vánocemi, nebo dokonce během vánočních prázdnin, takže to úplně překvapivé není,“ komentoval aktivitu přihlašovatelů do ankety její ředitel Slávek Hrzal.

Jaroslav Trnka o plánech studentů 3. A Gymnázia a Obchodní akademie Pelhřimov, jak zní plný název pelhřimovské střední školy, pochopitelně věděl. „Vím, že studenti přihlášku chystali,“ říkal krátce poté, co se jeho jméno objevilo na webu mezi nominovanými učiteli a učitelkami.

Co ho v souvislosti s účastí v anketě čeká, Jaroslav Trnka, který učí společenské vědy a biologii, ale zatím přesně netuší. Protože ale je s ním v anketě i třída, která přihlášku poslala, věří, že se po novém roce potřebné informace dozví a společně se studenty se na soutěžní úkoly připraví.

K 31. prosinci 2017, což bylo datum uzávěrky přihlášek do aktuálního Zlatého Ámose, přišlo organizátorům 66 přihlášek ze všech krajů. Nejpočetnější zastoupení má Středočeský kraj a Praha, tyto regionu bude v anketě reprezentovat po deseti kantorech.

Vánoční strom v Pelhřimově.
Ohlédnutí za rokem 2017

Do 25. ročníku ankety bylo přihlášeno 47 žen a 19 mužů. Konečné počty se ještě mohou měnit, neboť jedenáct přihlášek není zatím kompletních. Na doplnění chybějících údajů a požadavků mají hříšníci čas do 10. ledna.

Přihláška pelhřimovských gymnazistů ze 3. A je ale zaregistrována jako kompletní, Jaroslav Trnka se může začít chystat na oblastní kolo. Pořadatelé už stanovili, že zmíněný kantor z Pelhřimova bude o postup usilovat v pátém (předposledním) regionálním kole, které se uskuteční ve středu 14. února v Olomouci. Na webu Zlatého Ámose už jsou uvedena i jména jeho pěti soupeřů.

Z Vysočiny je v historii ankety jediná Zlatá Ámoska. Ivana Krumplová jako učitelka Základní školy Krásovy domky Pelhřimov ovládla ve školním roce 2005/2006 třináctý ročník.

Poslední úspěch zaznamenala Vysočina v Zlatém Ámosovi ve 23. ročníku ankety, kdy byl také naposledy udělen titul Ámoska Vysočiny (v kraji musí být alespoň tři nominace). Ve školním roce 2015/2016 se jí stala Alena Michálková ze Základní školy a Mateřská školy Černovice na Pelhřimovsku. Alena Michálková se před dvěma lety nakonec dostala až do finále, z něhož domů do Černovic vezla titul Dětská Ámoska 2016.

Vítěz 25. ročníku ankety Zlatý Ámos bude znám 23. března letošního roku, kdy se koná finále ankety.

Ilustrační foto.
Svátky a prázdniny srazily nemocnost na sezonní minimum