Jedna část obyvatel si stěžovala na hlasitost a četnost vyzvánění z kostela. Další část chtěla naopak zvony zachovat a sepsala petici.

„Venkovský kostel si hraje na katedrálu. Na kostele bez hodin odbíjí reproduktory čas každých 15 minu,“ postěžoval si jeden z místních Jan Ondrák. Jeho stížnost zveřejnila i lipnická radnice na webu.

Předseda spolku Lipničáci Jaroslav Salák napsal na obranu zvonění z kostela petici s podtextem zvonění na Lipnici patří. Sebral víc než sto podpisů, ale Deníku vzkázal: „Nebudu se k tomu už vyjadřovat.“ Vyzvánění do věžičky kostela nechal instalovat farář Pavel Veith, který neskrývá zklamání.

„Myslel jsem to dobře. Zvon ve věžičce kostela dosloužil. Oprava je drahá. Chtěl jsem farnost oživit a využil moderní techniku. Vyšel jsem radnici vstříc. Ubral na decibelech i četnosti. Jsem unavený a rozčarovaný. Zvlášť když se mě ani biskupství nezastalo,“ povzdechl si farář.

Kontejnery přetékají a staré šatstvo láká bezdomovce.
Kontejnery s oblečením na Havlíčkobrodsku přetékají. Diakonie nemá na odvoz

Podle místostarosty Lipnice Marka Hanzlíka vznikl problém v okamžiku, kdy na věžičce kostela zmizel umíráček. „Náš kostel nemá věž, zvony ani kostelní hodiny. Jen věžičku se zvonkem. Když zvonek dožil, nechal farář Pavel Veith do věžičky instalovat reproduktory s hlasem velkého kostelního zvonu,“ popsal situaci Hanzlík.

Jenže někteří obyvatelé Lipnice si začali podle Hanzlíka stěžovat na četnost a hlasitost vyzvánění, které se navíc krylo s vyzváněním hodin na věži lipnické radnice. „Chtěli jsme se s farářem dohodnout na kompromisu,“ vysvětlil Hanzlík.

Téma zvony se stalo jedním z bodů jednání podzimního zastupitelstva, kam byl pozván i farář. „Farář nevyužil pozvání na schůzku se starostou. Ani se nezúčastnil jednání zastupitelstva k čemuž byl vyzván. Dohoda mohla být jednoduchá. Kostel, který nemá věžní hodiny, bude zvonit církevní obřady. Odbíjení času přenechá radničním věžním hodinám,“ konstatoval Hanzlík. Farář na jednání přijít nechtěl. „Považoval jsem svou účast za zbytečnou,“ vysvětlil Deníku.

Mírovka (v černočerveném) dostala v Kamenici nad Lipou pořádný výprask. Ze hřiště vedoucího týmu odjela s výsledkem 9:0.
Nahoře i dole. Takový byl podzim v Mírovce

Radnice v Lipnici se rozhodla proto podle Hanzlík jednat přímo s biskupstvím v Hradci Králové. Podle mluvčího Pavla Sršně záležitost řešil nakonec sám generální vikář Jan Paseka.

„Radnice na Lipnici si stěžovala, že pan farář nekomunikuje. Ale já jsem dal panu faráři za úkol dohodnout se s městem na kompromisu, aby četné a hlasité zvonění na kostele vypnul,“ sdělil generální vikář Paseka. V současné době panuje na Lipnici křehké příměří. „Kostel se stará o církevní zvonění a hodiny na radnici odbíjejí čas,“ upřesnil Hanzlík.