Obě obce spojuje to, že se jejich obyvatelé loni proti záměrům postavili a vedení obce podniklo kroky k jejich zastavení.

Přestože bioplynky podle zákona nemusí mít přísnější a podrobnou dokumentaci vlivu na životní prostředí (EIA), krajský úřad se rozhodl božejovský projekt do takzvané „velké EIA" zařadit. Pokud by chtěl oznamovatel záměru, společnost BioGas Alpha, v přípravě pokračovat, musí zajistit zmíněnou dokumentaci, která řeší třeba přepravu surovin, odvoz digestátu atd.

Zatím ale na kraj žádný takový dokument nedorazil. „Minulý týden jsem se ptal a řekli mi, že se nikdo neozval. Takže zatím se neděje nic," říká starosta Božejova Ladislav Brož. V obci podepsalo petici proti stanici naproti tamnímu zemědělskému areálu 303 lidí.

Obec vznesla připomínky týkající se třeba dopravní zátěže, obav ze zápachu, nebezpečí kontaminace vod či výskytu hmyzu.
Pro vypracování zmíněné dokumentace není  žádná lhůta. Jak ale dodává Brož, pokud by se dokumentace objevila, je obec připravena ji oponovat.

Další postup?

Ve Veselé oznámila záměr postavit v areálu bývalého zemědělského družstva bioplynku a posléze i provozní centrum firma BioGas Argus. Ta má ale podle rejstříku stejné sídlo i jednatelku jako „božejovská" BioGas Alpha.

Ve Veselé se v místním šetření postavilo proti projektu 124 ze 183 hlasujících. Obec ještě dříve než Božejov žádala přísnější posuzování vlivu na životní prostředí, ale příslušné orgány jí nevyhověly.

Uváděla podobné námitky jako Božejov, pak navíc zpochybnila investorovo tvrzení o tom, že už má smlouvy s okolními zemědělskými subjekty.
Tamní zastupitelé nemohli ovlivnit napojení pozemků pod plánovanou stanicí na krajskou silnici. Proto odhlasovali stavební uzávěru a pak změnu územního plánu, která v lokalitě zakázala výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Nadále tam lze provozovat ostatní drobnou průmyslovou výrobu jako dosud.
Investor proti usnesení ve lhůtě nevznesl námitky, a změna územního plánu vstoupila v platnost. „Byla to jediná možnost, jak zastavit projekt, se kterým většina obyvatel nesouhlasila," říká starostka Veselé Jana Mazancová.

Marek Vrastyák, zástupce společnosti BC Engineering, která projekt veselské bioplynky připravovala, sdělil, že změna územního plánu investorovi projekt komplikuje.

Na dotaz, zda hodlá investor i přesto v přípravě pokračovat, odpověděl: „Nyní se rozhodujeme o dalším postupu." Námitky obce Vrastyák nepovažuje za důvodné.

Investor ve Veselé stejně jako v Božejově neměl přímo sám zakoupené pozemky – ty od vlastníků hodlal vykoupit jedině v případě, že by projekt dostal zelenou.