Osmnáctý ročník sbírky podpoří speciální služby pro nevidomé a těžce zrakově postižené poskytované v celé České republice.

Do ulic s kasičkami a v tričkách se symbolem Bílé pastelky tak vyrazí studenti Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov a Vyšší odborné školy a Střední školy hotelové Pelhřimov. „Po Pelhřimově budou chodit tři dvojice a v Kamenici nad Lipou jedna dvojice, tam má totiž Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov své odloučené učiliště,“ informovala předsedkyně oblastní odbočky Pelhřimov Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky Ivana Karašová.

V Hodině H si mohli návštěvníci zkusit tvořit z betonu, výrobu šperků nebo se nechat profesionálně vyfotografovat.
OBRAZEM: Víkend na Pelhřimovsku nabídl umění v mnoha podobách

Do ulic po celé republice letos vyrazí zhruba 2 900 dobrovolníků, převážně z řad středoškolských studentů, kteří za minimální příspěvek 30 korun nabídnou zájemcům bílou pastelku a záložku s kalendářem na rok 2018.

V roce 2016 činil výtěžek sbírky Bílá pastelka bezmála dva milióny sto tisíc korun. „Podpory veřejnosti si nesmírně vážíme. Svými příspěvky nám kladete do rukou nástroje, bez nichž by svépomocná realizace shora uvedených i mnoha dalších činností byla krajně obtížná, ne-li nemožná,“ řekl Václav Polášek, prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky.

Každý, kdo si od studentů, kteří budou ve středu chodit po Pelhřimově a Kamenici nad Lipou, koupí pastelku, podpoří hned několik projektů. „Jde například o výcvik vodicích psů, odstraňování dopravních, orientačních a dalších bariér, se kterými se nevidomí každodenně potýkají na ulicích, v dopravních prostředcích a v budovách, přípravu pro rekvalifikaci a vstup na pracovní trh, volnočasové a sportovní aktivity, vydávání časopisů pro nevidomé nebo převod tištěných knih do podoby, ve které je mohou nevidomí číst za pomoci počítače,“ vyjmenoval Václav Polášek.

Rozpečetění kasičky bylo pro organizátory očekávané překvapení.
Zapečetěná kasička skrývala více než deset tisíc korun

Dodal také, že značná část prostředků se použije na služby spojené s návratem lidí osleplých v dospělosti zpět do běžného života, a to na nácvik prostorové orientace a chůze s bílou holí, výuku Braillova písma nebo zvládání práce v domácnosti poslepu.