Spolupráce s Policií České republiky funguje v Humpolci už od roku 1996. „To, že nemáme městskou policii, která by se starala o udržení veřejného pořádku, je pro město určitý hendikep. Jsme proto závislí na práci státní policie, která má sice své úkoly, ale s městem spolupracuje. My jim na základě toho vycházíme vstříc a snažíme se jim pomáhat prostředky z rozpočtu města nebo využíváním dotačních titulů ministerstva vnitra," uvedl vedoucí odboru zdravotnictví a sociálních věcí humpoleckého městského úřadu Josef Fiala, který má současně funkci manažera prevence kriminality a sociálně patologických jevů.

Ze tří na jedenáct

V roce 1996 se v Humpolci také začalo s výstavbou městského kamerového systému. První kamera byla umístěna na budovu městského kulturního zařízení, aby sledovala protější – nyní už neexistující – bar Fabrika. „Bývala to diskotéka a objevilo se podezření, že by tam mohlo docházet k distribuci drog. Mimoto v místě byly problémy s dodržováním veřejného pořádku nebo s výtržnictvím," zdůvodnil umístění Fiala. Druhá kamera putovala na budovu Střední obchodní školy na Horním náměstí a další na křižovatku ulic Okružní a Lužická. „To byly první tři kamery. Postupem času se za využití prostředků z rozpočtu města a státních dotací systém rozšířil na současných jedenáct kamer," dodal vedoucí.

Poslední z nich se svým významem liší. Prvních deset kamer je podle slov Fialy určených k situační prevenci kriminality. S jejich pomocí se sleduje dění ve městě a v okamžiku, kdy nastane problém, policie vyjíždí na místo. Poslední kamera má jiný účel.

„Město Humpolec leží přímo u dálnice, a může tak být ideálním prostředím pro organizovanou trestnou činnost, neboť dálnice, na kterou se dá najet přivaděčem v Humpolci nebo pak u Koberovic, skýtá pro pachatele únikový prostor. Další výjezd z Humpolce vede směrem na Havlíčkův Brod a donedávna nebyl nijak monitorován. Zkušebně jsme proto pořídili kameru, která sleduje projíždějící vozidla a je schopna rozpoznávat jejich registrační značky. Software je porovná s registrem odcizených vozidel, a pokud je auto kradené, upozorní na něj," sdělil vedoucí odboru.

Jedenáct kamer možná nebude konečné číslo. „Ještě uvažujeme o jednom kamerovém bodu na sportovišti, kde také dochází k páchání trestné činnosti: ke krádežím, případně nějakým výtržnostem, ale jinak už to víceméně bude spíše o výměně a opravách stávajících kamer. Uvidíme, jak se osvědčí nejnovější kamerový bod sledující projíždějící vozidla, ale lze předpokládat, že možná ještě jednu nebo dvě kamery pořídíme i k výjezdům přímo na dálnici," doplnil Fiala.
Monitorovací pracoviště, které sleduje a vyhodnocuje výstupy městského kamerového systému, se nachází na obvodním oddělení policie v Humpolci. „Kamery jsou rozhodně přínosem, který vítáme," podotkl vedoucí obvodního oddělení Tomáš Bezděk.