Jak vysvětlil ředitel zařízení David Chlupáček, noční zákaz vycházení neřeší azylový dům jako hlavní problém. Bezdomovci podle něj daleko častěji žádají materiální podporu jako ošacení a jídlo. „Lidé bez domova málokdy přežívají doslova na ulici. Mají svoje místa, kam odcházejí nocovat,“ upřesnil Chlupáček s odkazem na opuštěné domy, odstavené vagony, chatky či improvizované přístřešky.

Houfy bezdomovců se podle vedoucího azylového domu Jiřího Juřeny nepotulují nočním městem ani ve Žďáře nad Sázavou. „Náš azylový dům má kapacitu čtyřiadvacet míst. Otevřený je nepřetržitě, ale není to noclehárna,“ zdůraznil Juřena s tím, že jejich zařízení nabízí ubytování na delší dobu, možnost si vyprat a vyžehlit prádlo, uvařit si jídlo a také nezbytnou lékařskou péči.

Prvním z větších rybníků, do jehož výlovu se pustili žďárští rybáři, byl Veselský rybník.
Bude kapr na Vánoce? Pokud půjdou rybáři do karantény, výlovy se přeruší

Bezdomovci využívají ve Žďáře ale i další místa, kde mohou přespat. „Někteří mají stany. Jiní si postavili boudy na přespání na pozemcích města, které to toleruje. Takže problémy s porušováním nočního vycházení, pokud vím, nejsou,“ informoval Juřena.

V noci je nepotkáte

Také podle zkušeností pracovníků charity a městských strážníků se bezdomovci o sebe dovedou postarat a postihovat je za porušení nočního zákazu vycházení není nutné. „Bezdomovců v Havlíčkově Brodě není moc a v noci na ulici je nepotkáváme. Mají svoje skrýše a v noci do města většinou nechodí,“ sdělil ředitel městské policie v Havlíčkově Brodě Jan Pavlík.

Jak dodal, bezdomovci se ve městě v noci neukazovali ani před pandemií. „Bojí se, že je třeba nějací výtržníci napadnou a zbijí,“ vysvětlil Pavlík.

Podobnou zkušenost má i šéf městských strážníků v Jihlavě Stanislav Maštera. Jak zmínil, lidi bez domova lze potkat v noci v Jihlavě na ulici jen vzácně.

Oldřich Giňa pracuje u Technických služeb města Havlíčkův Brod už léta.
V první linii jsou i popeláři na Vysočině. Uklízet musí také pohozené roušky

Bez domova žije v České republice podstatně více mužů než žen. „Podobnou zkušenost má i šéf městských strážníků v Jihlavě Stanislav Maštera. Jak zmínil, lidi bez domova lze potkat v noci v Jihlavě na ulici jen vzácně.

Bez domova žije v České republice podstatně více mužů než žen. „Podle průzkumu tvoří muži průměrně osm z deseti lidí přespávajících na ulicích a v noclehárnách. V azylových domech je poměr rozdílný. Žije v nich 30 procent žen, 38 procent mužů a 32 procent dětí,“ uvedlo v nedávném výzkumu ministerstvo práce a sociálních věcí.