Tam zavítala jedna družina hned v neděli dopoledne. Sami měli letošní Betlémské světlo pelhřimovští skauti sotva pár hodin. Do rakouského Lince, odkud letos zamířil tento symbol Vánoc do celého světa v sobotu 15. prosince, se vydali opět po vlastní ose. Z Pelhřimova jel do Lince zvláštní autobus, který zaplnili skauti i jejich blízcí. „Autobusem jsme jeli pro Betlémské světlo potřetí,“ uvedla za pelhřimovské skautské organizátory Denisa Vrbová.

Betlémské světlo, které pelhřimovští skauti v sobotu kolem dvaadvacáté hodiny do Pelhřimova přivezli z linecké katedrály Mariendom (katedrála Neposkvrněného Početí Panny Marie), putovalo v neděli dopoledne rovněž do želivského kláštera a postupně se bude dostávat na další místa přímo v Pelhřimově a v nejbližším okolí.

Také letos měly hlavní slovo při jeho rozvážení po České republice České dráhy, které se skauty už řadu let spolupracují. Letos se Betlémské světlo rozváželo vlaky z Českých Budějovic, hlavními správci světla byli českobudějovičtí skauti. Touto cestou se rovněž už v neděli dostalo i na další místa na Pelhřimovsku, od šestnácti hodin ho třeba v počáteckém amfiteátru rozdávalo skautské středisko Sušený tresky.

Celodenní program lákal do centra Pelhřimova i do Muzea Vysočiny Pelhřimov.
Celodenní program lákal do centra Pelhřimova

Spojenectví pelhřimovských skautů se seniory z domova v Proseči-Obořišti se zrodilo před rokem. „Moc si toho vážíme, že pelhřimovští skauti přijíždějí opakovaně se Betlémským světlem nejdříve za námi,“ řekl po převzetí plamínků ředitel Domova důchodců Proseč-Obořiště Richard Havel.

Předání Betlémského světla provázel krátký hudební program, kdy děti zazpívaly písně a koledy společně s muzikanty Valentýnou Křížovou a Jiřím Bílkem.

Další slavnost spojená s rozdáváním Betlémského světla se uskuteční v Pelhřimově v sobotu 22. prosince. Ta začne v 18 hodin v kostele svatého Bartoloměje, kde promluví vikář Josef Sláčík, a o hodinu později bude pokračovat v kapli svatého Kříže na Kalvárii, kdy se k Valentýně Křížové a Jiřímu Bílkovi přidá navíc sbor Ten Sing se sbormistrem Danem Matějkou.