Přestože je pes sám už od 3. února, zástupci Berňáků v nouzi neztrácejí naději. „Věřím, že se někde schovala a až se venku oteplí, tak se zase objeví,“ odhadovala s myšlenkami na ztracenou fenku předsedkyně spolku Berňáci v nouzi Eva Nývltová.

„Známe případy, kdy bernský salašnický pes, který je jinak dobře uzpůsobený pro přežití v zimních podmínkách, přečkal největší mrazy třeba někde v krmelci,“ dodala.

Březen měsíc čtenářů v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě.
Březen. Stále platí, že je to měsíc věnovaný knihám

Berňáci v nouzi sídlí v Trutnově. Na Vysočině jim pomáhají dobrovolníci, s nimiž organizace spolupracuje. Naposledy byla fenka Viky spatřena v pátek 23. února na Humpolecku. „V pátek 23. února se nám ozvala jedna slečna, že Viky byla viděna ve vesnici Hněvkovice u Humpolce. Tuto informaci potvrdil na místě i jeden starší pán. Dle popisu to byla skutečně Viky, jelikož je to plachá fenka drobnějšího vzrůstu,“ naznačila místo, kde by se ztracený pes mohl nacházet, Ivana Sidimáková, jedna z dobrovolnic.

Současně připomněla, že to bylo poprvé od onoho osudného 3. března, kdy se Viky po svém útěku objevila. Fenka se ztratila v noci z 2. na 3. února u čerpací stanice, která se nachází na kilometru 111,5 na dálnici D1 ve směru na Prahu, tedy nedaleko Jihlavy. Stalo se tak v době, kdy jiný dobrovolník Viky převážel spolu s ještě druhou fenkou bernského salašnického psa ze Slovenska do Prahy.

Fenku Viki právě koupila zmíněná předsedkyně spolku Berňáci v nouzi od muže ze slovenské Galanty. V Praze měl být pes umístěn do dočasné péče a po absolvovaném výcviku pro potřeby canisterapie měl jít do jednoho z pražských dětských domovů.

Jenže dobrovolník, který psy převážel, zvířata dostatečně nezajistil, takže mu Viki při zastávce na dálnici u Jihlavy utekla. „Utíkala do lesa směrem na Červený Kříž,“ připomněla Ivana Sidimáková. Pes ale ve zdejším regionu nikdy předtím nebyl, oblast vůbec neznal.

Do Hněvkovic se dostal zřejmě úplně náhodou. „Za tři týdny fenka mohla tuto vzdálenost, tedy zhruba třicet kilometrů, překonat. Určitě byla ale dezorientovaná,“ dodávala Eva Nývltová.

Ilustrační foto.
Humpolečtí budou jezdit na kolech se známými jmény

Od 23. února v Hněvkovicích fenku Viky znovu nikdo nespatřil. „Po Viky se však zase slehla zem, od toho pátku ji zase nikdo nikde neviděl, ani my jsme nenašli žádnou reálnou stopu. Může se zdržovat v okolí, nebo už může být někde jinde v okolí Humpolce nebo Pelhřimova,“ zaspekulovala o možném pohybu ztraceného psa Ivana Sidimáková.

Za nalezení ztraceného salašnického psa vypsal spolek Berňáci v nouzi odměnu 25 tisíc korun.