Kdo má děti, ten si o prázdninách otázku často pokládá. Jak je zabavit? Když je hezky, nabízí se k návštěvě koupaliště, ale co když sluníčko zaleze? Na Jihlavsku se nabízí například muzeum autíček a starých hraček na zámku v Přísece u Brtnice. Během léta sem míří hlavně cyklisté a právě rodiny s dětmi.

Zájemci tu mohou vidět rozsáhlou expozici zhruba deseti tisíc autíček, která byla v letošním roce dokonce zapsaná do České knihy rekordů. Jde totiž o největší stálou expozici modelů autíček a starých hraček. „Proti předpokladům je ovšem návštěvnost nižší, zájemci mohou v průběhu celého týdne přijíždět bez ohlášení a v klidu zhlédnout exponáty. O víkendech průměrná návštěvnost představuje kolem 70 lidí,“ popsala provozní muzea Eva Škrdlová. V průběhu roku navštěvují muzeum autíček především školní výlety. Během května a června sem jezdí skupinky dětí z celého Kraje Vysočina.

Co teď trochu přidělává muzeu vrásky na čele, je uzavírka silnice směrem z Jihlavy na Třebíč. „Některé akce byly kvůli této komplikaci odřeknuty,“ mrzí Škrdlovou.

Nicméně ani tak muzeum neusíná na vavřínech a snaží se expozice doplňovat. „V nedávné době byly nově instalovány vitríny s exponáty autodrah s cílem představit průřez československých autodrah vyráběných společností ITES,“ přiblížila Škrdlová.

V půlce srpna se zde chystá první ročník festivalu nazvaného Přísekohraní. V sobotu 12. srpna půjde o akci, která je cílená na rodinné výlety a podporu dětské tvořivosti a fantazie. Pro děti bude připraven dětský okruh v podobě herny či kreativních dílen.

Pohladit si Velociraptora nebo se projet na Tyranosaurovi rexovi? Takovou možnost měli v sobotu návštěvníci parkoviště pod Horáckým zimním stadionem v Jihlavě.
OBRAZEM: Zajděte se projet na Tyranosaurovi

Kromě Příseky mohou lidé vyrazit třeba na rozhlednu. Tak trochu zapomenutá je jedna taková u Ocmanic nedaleko Náměště nad Oslavou na Třebíčsku, která patří mezi zajímavou architektonickou stavbu. Vznikla v roce 2004 na místním vodojemu. Není příliš vysoká a neláká lidi, kteří by z ní chtěli vidět desítky kilometrů do dáli, jde ale o příjemnou stavbu, u které se zastavují hlavně cyklisté. „Míří k ní hodně lidí. Přesná čísla nemáme, ale myslím, že jich postupně přibývá. Nastal totiž boom rozhleden a někteří je objíždějí po celé zemi,“ řekla ocmanická starostka Věra Filipčíková. Podívat z rozhledny se mohou lidé na obecních stránkách také prostřednictvím virtuální prohlídky.

Na Třebíčsku dále láká například zámek Police s ojedinělou stálou expozicí o československých válečných pilotech ve službách britského letectva RAF nebo letecké muzeum v Koněšíně.

Zahradní slavnost Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou.
Děti, oheň, Maďaři a Janáček. Jak to spolu ladí? Uvidíte

Na Pelhřimovsku zase lidé mohou nakouknout do Hlinikária v Humpolci, které vzniklo jako reakce na legendární větu z filmu Marečku, podejte mi pero. Případně mohou lidé navštívit synagogu v Nové Cerekvi.
Na Žďársku může zaujmout kostnice v Nížkově. Uvnitř stavby z roku 1709 jsou čtyři hranice kostí, odhadem jde o kosterní pozůstatky šesti až osmi tisíc lidí, obětí z nížkovského polního lazaretu z doby války o habsburské dědictví v letech 1740 1742. Zajímavostí je lebka, na kterou si lidé sahají pro štěstí. Nížkovská kostnice je přístupná pouze po domluvě na obecním úřadě nebo na faře.

Kolonii mravenců zase mohou turisté obdivovat u Radenic. Přírodní památka Šebeň je unikátem v rámci střední Evropy z důvodu největšího soustředěného výskytu chráněného mravence pospolitého. Rezervací, kde podle odhadů žije přes 900 milionů mravenců ve více než tisícovce mravenišť, prochází tři kilometry dlouhá naučná stezka, jediná svého druhu v republice, s dvanácti informačními panely.

Turistické cíle na Havlíčkobrodsku zase mohou lidé znát z filmů či seriálů. V obci Pohleď je Michalův statek, skanzen ve stylu venkovské usedlosti, kde se točil film Šťastný smolař režiséra Jiřího Stracha. K dispozici je stylová hospoda z doby rakousko-uherského císaře Františka Josefa.

Svět hraček a tvoření na zámeku ve Světlé nad Sázavou.
OBRAZEM: Zámek se na celou sobotu proměnil v ráj hraček

Šlakhamr láká na pracující kováře i akce pro nejmenší

Hamry nad Sázavou - Tisíce turistů si míří prohlédnout technickou památku Šlakhamr u Hamrů nad Sázavou. A není to jenom tím, že se lidé v kinech baví při letní komedii Jiřího Chlumského Špunti na vodě, která se před dvěma lety natáčela právě ve fotogenickém Šlakhamru, jenž ve filmu představuje bydlení prarodičů. „Návštěvníků přibývá ve všech našich památkách, tedy i ve Šlakhamru, a to především z důvodu navýšení objemu akcí konaných pro veřejnost,“ uvedla mluvčí Technického muzea v Brně, které památku spravuje, Klára Šikulová. V roce 2014 tak Šlakhamr navštívilo 2 400 lidí, o rok později už 4 700 a v roce 2016 to bylo 5 500 návštěvníků.

V roce 1976 získalo chátrající Šlakhamr do správy Technické muzeum v Brně, které tam po dlouhé rekonstrukci otevřelo muzejní expozici. Její součástí je také funkční, vodním kolem poháněné hamerské kladivo a jeho příslušenství, na kterém při speciálních akcích pracují kováři. Běžné prohlídky Šlakhamru jsou možné od května do října, ale nejvíce lidí památka láká právě při akcích pro veřejnost. Nejbližší z nich se uskuteční v sobotu 5. srpna, program nazvaný S večerníčky na Šlakhamr nabídne kupříkladu soutěže pro děti inspirované večerníčky. Chybět nebudou ani už tradiční kováři.