Shromáždilo se tam kolem padesáti lidí i z okolí a všichni bedlivě poslouchali horoskop pro Českou republiku na tento rok i další zajímavosti. „Nejlepší horoskop měla první republika. S Českou republikou už je to horší," zasvětil příchozí astrolog. Pro tento rok předpověděl mimo jiné například to, že zahraniční politika bude směřovat na východ a lze očekávat narůstání dělnické třídy, která se bude domáhat svých práv.

„Nemusíme se bát žádné války v Evropě, ta nastane nanejvýš mezi závistivými sousedy," poznamenal ještě s úsměvem k mezinárodním vztahům.

Příliš kladů pro tento rok ale nevidí. „Je jen málo pozitivních věcí, které horoskop slibuje. Jednou z nich je úbytek předčasně narozených dětí. Dobře je určitě i to, že si lidé uvědomí špatnou situaci ve státě a začnou se zajímat. Předpokladem dalšího rozvoje země je vytvoření silné střední vrstvy," řekl astrolog.
Emil Václav Havelka neopomněl ani hospodářství a další oblasti. Rozvoj podle něho nastane v zemědělství, ale netýká se tolik malých zemědělců, jako spíše velkých podniků.

O některých věcech mluvil dokonce z dlouhodobějšího hlediska, neomezil se jen na rok 2013. „Problémy vyplývající ze vztahu církve a státu nebudou zcela vyřešeny až do roku 2021," podotkl astrolog, který je sám katolíkem.

Přednáška Emila Václava Havelky se v humpolecké knihovně neuskutečnila poprvé. „Původně se však měla konat už jedenáctého ledna, jenže tehdy kvůli špatnému počasí a nehodě uvízl pan Havelka v koloně a do Humpolce se nedostal," zmínila vedoucí knihovny Ludmila Trnková. Data své návštěvy si astrolog nevybírá náhodně. „Volím je podle hvězd, napoví mi intuice," uzavřel.