Nemocnost v denním centru dramatická ani v těchto dnech není, ale jeho provozovatel si uvědomuje, že s ohledem na cílovou skupinu klientů musí být právě v těchto dnech ostražitější.

Pokud by epidemie přece jen dorazila, jednalo by se vlastně o návrat chřipky. „S chřipkou jsme bojovali hlavně na podzim, což je pro nás výjimečné, protože se s ní většinou setkáváme právě v zimních měsících. Teď je naopak situace poměrně dobrá, takže doufáme, že se nám nemoc vyhne,“ přemítala vedoucí humpolecké Astry Bohuslava Medová.

Pracovnice denního centra pro seniory ale zvláště v těchto dnech připomínají potřebu dodržování některých zásad, které příchodu epidemie zabrání, nebo alespoň hromadnou nemocnost oddálí. „Zásadní je, a to stále opakujeme, aby ten, kdo se necítí dobře, je nastydlý a podobně, zůstal raději doma v posteli a vynechal návštěvu našeho centra jakožto společenského prostředí. Nejen, že sám podchytí své problémy v začátku, ale také nenakazí další. To platí jak pro naše klienty, tak i pro naše pracovnice,“ uvedla Medová.

Ilustrační foto.
Počet zákazů návštěv se v pátek zdvojnásobil

Díky dodržování zmíněných principů i hygienických zásad se v posledních letech Astře epidemie většinou vyhýbala. V denním centrum se dále pozitivně projevovalo, že většina klientů byla proti chřipce očkována a o chování v čase epidemie poučena ze strany lékařů.

Když pak epidemie v Humpolci mezi seniory propukla, postačovalo bránit šíření nemocnosti úpravou provozní doby v Astře. „Stalo se, že jsme kvůli chřipce museli zkrátit odpolední otevírací dobu. Nic zásadnějšího ale nepamatuji,“ dodala Bohuslava Medová.

Centrum Astra zůstávalo v letošním druhém únorovém týdnu otevřené navzdory tom, že dvě lůžková zařízení v Humpolci už na začátku týdne zákaz návštěv vyhlásila. Ten platí od pondělí 5. února v LDN Humpolec i v Plicní léčebně Humpolec, což jsou pracoviště patřící pod Vysočinské nemocnice, s. r. o.

Humpolecké denní centrum Astra ve Školní ulici nabízí volnočasové a aktivizační činnosti s cílem v co největší míře omezit sociální vyloučení seniorů od pondělí do pátku vždy od sedmi do osmnácti hodin.

Lyžařský vlek na Antonce, místní části Kamenice nad Lipou, stojí nejspíš už jednatřicet let. S jeho stavbou se začalo v létě roku 1987, v zimě téhož roku už lyžařský vlek na sjezdovce stál a fungoval.
Jak jsme žili v Československu: Stavba lyžařského vleku na Antonce