Slavnostního vyhlášení ceny Senior roku se Muzeum rekordů zúčastnilo ve spolupráci s Nadací Charty 77 a sdružením SenSen. „Vítězným kolektivům jsme předali vstupenky do muzea a vítězným jednotlivcům České knihy rekordů,“ řekl při této příležitosti Josef Vaněk z agentury Dobrý den.

Slavnostní program se uskutečnil na sklonku září v pražském divadle ABC a vstupenky do pelhřimovského muzea převzali zástupci čtyř nejlepších seniorských klubů a Českou knihu rekordů přebíralo čtrnáct jednotlivců.

Mezi nejpozoruhodnější výkony, na které při této příležitosti agentura upozornila, patří jeden otužilecký počin a neméně výjimečný adrenalinový příspěvek do databanky rekordů. „Dvaadevadesátiletý otužilec Ladislav Nicek z Olomouce prokázal obdivuhodnou kondici, a to plaváním ve Vltavě při teplotě vody plus tři stupně Celsia. Františka Zemanová z Karviné pak uskutečnila ve věku 88 let dvacet tandemových seskoků padákem v průběhu čtyř měsíců,“ přiblížil dva opravdu nevšední rekordmanské počiny Josef Vaněk z agentury Dobrý den. Ani jeden ze zmíněných dvou opravdu výjimečných rekordmanů už nežije, o pozornost se už začínají hlásit jejich následníci.

Lípa svobody na kamenickém náměstí.
Kamenická lípa svobody obsadila v anketě Strom roku osmé místo

Pozoruhodné a často opravdu unikátní výkony seniorů komisaře z pelhřimovské rekordmanské agentury zaujaly natolik, že pro ně zavedli dokonce samostatnou kapitolu v České knize rekordů. Právě v ní se lze dočíst více nejen o Ladislavu Nickovi a Františce Zemanové, o nichž byla zmínka. „Senioři mají samostatnou kapitolu v České knize rekordů od roku 2006,“ upřesnil Josef Vaněk s tím, že tato kniha vychází v tříletých intervalech a před několika dny šlo do prodeje její šesté vydání.

Někteří dokonce kvůli tomu dokonce jezdí přímo do Pelhřimova. „Na Festivalu rekordů a kuriozit tady teď byla například Jarmila Bursová z Pardubic, která uháčkovala a poté nám do muzea věnovala obří červené srdce. Jarmile Bursové je 89 let a kromě toho, že na festivalu háčkovala, hraje ve filmech Zdeňka Trošky,“ upozornil na jeden z novějších seniorských počinů Josef Vaněk.

Na festivalech nechybí ani třiasedmdesátiletý Bohumil Divílek ze Zlína, který se stal patronem kapitoly o seniorských rekordech v poslední České knize rekordů. Kapitolu o rekordmanech, jimž je 65 let a více, zpracovával Luboš Rafaj.