Na Pelhřimovsku už třetím rokem provozuje výživové poradenství Michaela Vítů. Ta detailně prozkoumá a zhodnotí váš způsob stravování, navrhne nejvýhodnější postup změny a dodá nezbytné informace a jejich praktické použití.

Klientům vytváříte optimální program pro redukci váhy. Jakým způsobem konzultace probíhají?
Při první návštěvě klienta nejprve zvážím, změřím mu tuk v těle, zjistím podíl svalové hmoty a další hodnoty. Dále mu dám vyplnit vstupní dotazník a formulář, kde mi minimálně čtyři dny zapisuje svoji stravu. Poté mi dokumenty odevzdá a já z nich vytvořím jídelníček „na míru“. Klient napíše například, že se nechce vzdát sladkého nebo večer dvou skleniček vína. Já se podle toho zařídím a do jídelníčku jeho podmínky zahrnu. S klienty chodím nakupovat, kde jim poradím například jaké těstoviny, jogurty či máslo si mají při nákupu volit. Není to o tom, že člověku zakážu určité potraviny. Nenutím jim žádné potravinové doplňky a jídelníček se skládá z potravin, které znají a mají rádi. Jsem si jistá, že po úpravě stravy nebudou mít chuť na sladké či slané. Ještě se mi nestalo, že by někdo po týdnu přišel a řekl mi, že nemám pravdu a jídelníček mu absolutně nevyhovuje. Vím, že to co dělám, dělám dobře.

Jsou pro vás rozhodující i jiné věci než dotazníky, které klient vyplní?
Ano, faktorů je opravdu hodně. Mnohé se dá vyčíst i podle způsobu sezení – pokud nesedíte rovně, svalů v těle moc nemáte. Poznám na vás, zda jste plný vody. Sleduji dále, jestli jste unavený a v jakých partiích máte uložený tuk.

Hrozí u vaší úpravy jídelníčku takzvaný jo-jo efekt?
Samozřejmě nehrozí, už jen z toho důvodu, že stravu pouze upravím a nejedná se o radikální změnu a velký zásah do klientova stávajícího jídelníčku. Příkladem může být pán, který přišel po půl roce na konzultaci, aniž by během té doby cvičil či jídelníček dodržoval, a přece nenabral ani deko, pouze došlo k úbytku svalové hmoty. Aby se tak stalo, museli byste svůj denní režim otočit o sto osmdesát stupňů.

Fungujete jenom v Pelhřimově nebo i v jiných městech regionu?
V pondělí jsem pravidelně v Pelhřimově, v úterý a středu se věnuji klientům z Pacova a čtvrtek mám vyhrazený pro Tábor.

Kolik klientů v současné době máte?
Mám přibližně 35 klientů, kteří docházejí na aktuální kurz, dalších 30 chodí na pravidelné kontroly a 20 jich hubne přes internet.

Kdo nejčastěji vyhledává vaše služby?
Největší klientelu mám u žen mezi 30 a 40 lety. Mou pomoc vyhledávají také muži a maminky s dětmi. Upravovala jsem jídelníček i sedmileté holčičce, což byl můj nejmladší klient.

Nově, konkrétně od letošního roku, se podílíte na sestavování jídelníčku pro pelhřimovský Hotel Slavie. Přibližte nám více.
Má pomoc spočívá v sestavování dvou zdravých jídel denně. To znamená, že s tamní kuchařkou jsme se na začátku dohodly na „vizáži“ jídel. Nyní vytváříme menu, které spolu prokonzultujeme, a já následně spočítám jeho energetickou hodnotu. Podle výsledku případně poupravím gramáže potravin. Pokrm má vždy dostatečné množství masa i přílohy. Po příloze přichází hlad, proto je v menším poměru, než je maso.

Michaela Vítů
Pětadvacetiletá nutriční poradkyně, sportovní dietoložka v oblasti zdraví a výživy. Bydlí v Pacově. Vystudovala gymnázium v Pacově, Vyšší odbornou školu ekonomickou v Táboře, obor bankovnictví, Vysokou školu obchodní v Praze, obor cestovní ruch. Dále vystudovala výživovou školu Mahra v Praze se zaměřením na psychologii hubnutí a zdravou výživu. Půl roku absolvovala praxi na obezitologii v Praze a pracovala na Dni obezity v Brně v roce 2010, jako hlavní výživová poradkyně.