Čemu přisuzujete zvyšující se zájem o rychlé občerstvení?

Žijeme v hektické době. Životní styl se zrychluje, lidé mají stále méně času, tak sáhnou po fastfoodovém jídle. Někdy ale hraje roli i jejich určitá pohodlnost. Horší je, že se těmito pochutinami stále častěji živí i jejich děti. To je doopravdy znepokojující.

Co považujete za největší problém z výživového hlediska ?

V první řadě je to přemíra soli. Rychlé občerstvení má taktéž vysoké kalorické hodnoty. Třeba takový párek v rohlíku má 990 kilojoulů, což je poměrně dost. Pro srovnání, školou povinné dítě má mít ke svačině jídlo vydatné za nějakých šest set kilojoulů. Pokud hodně sportuje, až osm set. Problém ale představuje i hojně používané bílé pečivo. Anebo si vezměte další hit, smažený hermelín. Ten má 2600 kilojoulů. Sám o sobě, bez hranolků a koly. Zkrátka, samé tuky a sacharidy.

Každý si ale čas od času něco méně zdravého dopřeje. Co s tím?

Jednou za čas to nevadí, z fastfoodu se ale nesmí stát hlavní či dokonce trvalý způsob přísunu potravy. A pokud už si někdo něco dá, rozhodně by měl koukat na kvalitu daného jídla. Vhodnější je maso kuřecí než jakékoliv jiné, k tomu to chce pořádnou porci zeleniny. A třeba víme, že nadnárodní fastfoodové řetězce vyrábějí zmrzliny z tuků rostlinného původu, což také hraje roli. Ale znovu zdůrazňuji, hodí se to jednou za čas.

Sama jste zmínila, že rychlé občerstvení láká stále více děti. Není zarážející právě tohle?

Pro ně to představuje lákadlo. Jakýsi trend. Zatímco my jsme si nosili s sebou do školy chléb se sýrem, dneska děti dostávají od rodičů na svačinu peníze. Nemusí to být pokaždé jen fastfood, školní automaty plné sladkostí, to je úplně to samé zlo, jenom v bledě modrém balení.

Mnozí školáci do sebe ke všemu tlačí hamburgery a hranolky skoro každý den, navíc často místo oběda.

To je to úplně nejhorší. Tady prevence selhává, i proto pořádáme ve školách týdny zdraví. Současný životní styl dětí je krajně nezdravý. Převažují sedavé koníčky, pohyb dnes moc nefrčí. Zásluhou toho narůstá obezita. Přitom se sluší dodat, že třeba v takových školních jídelnách najíždějí na zdravější stravu. Vaří kaloricky i obsahově vyvážená jídla, ve zvýšené míře používají zeleninu, ovoce, luštěniny.
Zkrátka všechno, co prospívá zdárnému vývinu dítěte. Jenže právě tohle mu dnes zrovna moc nechutná. Hrozně moc bude záležet na výchově, jak se k tomu postaví rodiče.