„Správné pivo musí mít v první řadě poctivou míru. Pěna by měla být pořádně hustá, to aby hostovi hned neopadla. Naši pradědečkové dokonce tvrdili, že pořádná čepice udrží desetník. Ty ale máme zrušené, takže to tímto způsobem těžko posoudíme,“ rozesmál se jeden ze čtveřice porotců, obchodní ředitel Poutníka Jiří Vacek.

Roznášet pivo je také umění

Hodnotila se ale také stavovská etiketa, tedy držení tácu, postavení sklenice znakem k hostovi, ale také nezbytný úsměv. „Kyselý obličej a půllitr mokrý od přeteklého piva není to, co hosta přiláká, aby si zašel do stejné restaurace i příště,“ doplnil další z rozhodčích, Martin Ecler.

Osm mladých výčepních zápolilo nejenom se čtveřicí disciplín. „Přenosná pípa je docela záludná. Mění se v ní tlak, není snadné to trefit,“ pravil celkově druhý student hotelovky Ladislav Edr, který zároveň brigádničí za výčepními pulty. Zatímco při prvních dvou ročnících se soutěžící potýkali s pelhřimovskou desítkou, tentokrát teklo ve Staré Tiskárně dvanáctistupňové pivo.

„Pro výčepní je to živější, příjemnější materiál. Lépe pění, mohou si s ním více vyhrát,“ vysvětlil změnu Vacek.

Zásluhou tohoto rozhodnutí prožila náročnější, přesto veselé odpoledne také hrstka přítomných diváků. Veškerá „soutěžní piva“ totiž, samozřejmě po pečlivém oznámkování, přistála na stolech před nimi.

A komu chmelové pití až tolik „nejede“, ten mohl vyzkoušet jeden z trojice drinků, které namíchal o přestávce klání Michal Pohl.

Mistr výčepní - výsledky
1. Veronika Baštýřová (Gastrostella)
2. Ladislav Edr (Hotelová škola)
3. Šárka Dvořáková (Strměchy)
4. Šárka Vítů (Stará Tiskárna)

Vítězova restaurace získala dva sudy piva Poutník zdarma.