Před sebou mají čtyři talíře. Ke dvěma z nich se natahuje změť rukou. Zbylé se už valnému zájmu strávníků netěší. Dům dětí a mládeže společně s pelhřimovským muzeem žáky třetích a čtvrtých tříd základních škol z okresu po celý týden seznámoval s tím, jak se vařilo za dob jejich prababiček.
Kromě povídání o jídlech děti mohly ochutnat i některé pokrmy, které se dříve běžně jedly. „To je dobrota,“ pochvaluje si Martin Zadražil z hořepnické základní školy, která se se staročeským jídelníčkem seznamovala včera dopoledne. Ten právě ochutnává sladké martinské rohlíky. „Chtěl bych recept, aby mi je mamka mohla upéct doma,“ přeje si Martin s plnými ústy.

Kočičí tanec neláká

Hořepničtí třeťáci a čtvrťáci se s chutí pouštějí i do burášků, bramborového těsta spařeného v mléce a posypaného mákem a cukrem. Nikdo se ale příliš nehrne k talíři s kočičím tancem, tedy směsi hrachu a krup. Stranou zájmu školáků zůstává také syrovátková polévka, která se dříve běžně snídala.

Maso se jedlo málo

K ochutnávce polévky se nakonec jako jediný z hořepnické party odhodlá Lukáš Zelenka. „Je docela dobrá,“ hodnotí Lukáš. Každý den by ale syrovátkovou polévku mít na talíři nechtěl. „Vůbec bych asi nedokázal jíst to, co se dříve vařilo. Dělaly se hodně brambory, hrách nebo kroupy. Maso se jedlo jen málo, to bych nevydržel,“ líčí Lukáš Zelenka.

Za pravdu mu dává i spolužačka Míša Saslíková. „Mě docela chutnaly burášky. Připomínaly mi šišky s mákem. Ty mám ráda. Ale lepší je stejně smažák a hranolky,“ usmívá se Míša. V tom s Míšou souhlasí i řada jejích kamarádů z hořepnické školy. Fotogalerii z akce najdete na internetové adrese: pelhrimovsky.denik.cz/ochutnavka