Český rybářský svaz loví pravidelně každou sobotu. Práci na rybníku ve Služátkách jim ale „ušetřili“ kormoráni.

„Způsobili nám obrovské škody. Z pěti tisíc kaprů, které jsme do služáteckého rybníka nasadili nám jich zbylo jen pár,“ líčil předseda Základní organizace Českého rybářského svazu v Pelhřimově Milan Macura.

Počasí růstu ryb letos moc nepřálo

Kormoráni svým náletem připravili rybáře o více než dvě stě tisíc korun. „Stalo se nám to poprvé. Příště se před tímto predátorem musíme mít více na pozoru, pokračoval Macura. Jinak by podle něj měla letošní sezona dopadnout dobře.

„Doufejme, že kromě škody na rybníku ve Služátkách už nás nic horšího nepotká,“ přál si Macura. Jak dodal, výlov rybníka u pelhřimovských Kartáčoven byl úspěšný. „Vydal nám pětačtyřicet metráků ryb,“ potvrdil Milan Macura s tím, že na výlov čeká ještě více než desítka rybníků.

S výlovem začal také chovatel ryb Jiří Topka z Těšenova. „Letos nám počasí během roku moc nepřálo. Bylo hodně deštivo a proto očekáváme menší přírůstky. I přesto bude ryb dost,“ shrnul Topka. Toho na rozdíl od pelhřimovských rybářů výskyt kormoránů nepotrápil. „Vloni s nimi byly problémy, ale letos jsme nic nezaznamenali,“ přikývl Jiří Topka. Ten má navíc v blízkosti svých rybníků vítané pomocníky, kteří mu je proti náletům nezvaných hostů chrání.

„Hnízdí tam totiž párek orlů mořských, kteří kormorány spolehlivě odeženou,“ prozradil chovatel.

Raději čerstvou  než zmraženou

Jak dodal, lidé mají o čerstvé ryby stále větší zájem. „Dávají jim stále častěji přednost před zmraženými,“ potvrdil Topka. To je podle něj jedině dobře. „Mražená ryba ztrácí hodně živin a vitamínů a navíc už není ani tak chutná jako čerstvá. Například kapr vůbec do mrazáku nepatří,“ vysvětlil Jiří Topka.

Výlovy rybníků už ale nejsou pouze o tom, přestěhovat ryby z rybníka do sádek. Stávají se i vyhledávanou společenskou akcí. Jeden takový se chystá třetí říjnovou sobotu v Hříběcí. Svoje bohatství tam vydá Horní Martínkův rybník. K výlovu tam bude vyhrávat živá hudba. „Lidé si také mohou zakoupit živou rybu,“ přiblížil majitel rybníka Jan Volc.

A komu by se nechtělo ztrácet doma čas s přípravou rybích specialit, může si na nich pochutnat přímo u rybníka. „Přímo na místě budou k mání uzené i pečené rybí dobroty,“ přislíbil Volc.

Na výlovy chodí ráda i Markéta Pivoňková z Pelhřimova. „Každý rok s rodinou alespoň na jeden nebo dva zajdeme. Je to velký zážitek hlavně pro děti,“ vyprávěla Pivoňková. „Taky je fajn, když přímo u rybníka dělají nějaké dobrůtky z ryb. To atmosféru výlovů ještě více umocní,“ usmála se Pivoňková.