„Menu o čtyřech chodech vařilo celkem pět kuchařů. Ti s přípravami oběda začali už v šest hodin ráno,“ líčil ředitel Poutního hotelu Křemešník Jaroslav Škodák.

Neodjeli s prázdnou

Nezahálelo ani jedenadvacet číšníků, kteří prezidentský pár a jeho hosty obsluhovali. „Museli si natrénovat příchody ke stolu, aby všichni hosté dostali jídlo naráz. Protože je interiér restaurace členitý, nebylo to pro servis tak jednoduché,“ pokračoval Škodák. Všechny přípravy se povedly na jedničku a půl hodiny po poledni zasedla hlava státu k obědu. A na čem si Václav Klaus s manželkou Livií pochutnali?

„Jako předkrm jsme servírovali uzené maso s křenem. Druhým chodem byla polévka Křemešnická bramboračka. Jako hlavní jídlo se podával nadívaný bažant s vařeným bramborem a jako zákusek dvoubarevná duo kostka,“ vyjmenoval Jaroslav Škodák. „Prezidentskému páru chutnalo, což nás velice těší,“ doplnil Škodák.

Kladl se důraz na to, aby jídlo sestávalo z regionálních surovin. „To jsme splnili. Maso jsme měli z Pelhřimova, zeleninu z Putimova a o zákusek se postarala cukrářka z Vyskytné,“ prozradil Škodák.

Manželé Klausovi odjížděli z Křemešníka nejen s plnými žaludky. Z poutního místa si odvezli také něco na památku. „Panu prezidentovi jsme věnovali zmenšenou sochu poutníka, kterou před hotelem odhalil. Paní Livia dostala dřevěný oříšek s nápisem Křemešník,“ dodal Škodák. Prezidentský pár si odvezl i lahev speciální medové Křemešnické pálenky, která mu velmi zachutnala.