V želivské pálenici v areálu kláštera ještě chvíli potrvá, než se první páry proženou rustikálně mosaznými trubičkami. „Pálit budeme až na podzim. Lidé zatím sbírají kvasy a ještě to není uzrálé. Budou nějaká jablka, ale švestek málo. Sem tam nějaké jsou, ale oproti loňsku je to bída,“ hlásil majitel pálenice Josef Veleta.

Loňské rekordy letošek netrhne

S výrobou alkoholu vyčkává i majitel pálenice v Pacově Pavel Vaněk. „První objednávky máme tak na polovinu září,“ řekl specialista. S neúrodou švestek si zatím těžkou hlavu nedělá.

„S jablky to vypadá solidně a loňská sezona byla rekordní, takže to není až tak zlé,“ dodal Vaněk, který letos vstoupí do páté sezony svého podnikání. Zatím se mu hlásili pouze ti, kteří chtěli vypálit například jen 20 nebo 30 litrů kvasu. „To samozřejmě nejde, měli by z toho maximálně dva litry,“ podotkl Vaněk.

Bude to jeden z nejslabších roků

V předstihu pálí ovoce Ladislav Novotný z Černovic. Od desátého července tráví ve své pálenici zatím pouze víkendy a to pouze díky dostatečné zásobě loňských kvasů.

„Nyní se začínají pálit letní jablka a hrušky. Pár třešní už jsem také vypálil, ale zatímco loni jsem tu měl více jak deset tun třešní, letos to bylo pouze tři sta kilogramů,“ vyprávěl Novotný.

Majitelé pálenic se shodují v tom, že září není příhodným měsícem k provozu jejich hlavních, nebo vedlejších živností. „V září pálím nejméně. Letní kvasy už jsou vypálené a teď se čeká až dozrají ty podzimní,“ vysvětlil Novotný, který očekává, že tento bude jeden z nejslabších roků.

Milovníci zdravého moštu nebo ostřejšího kalvádosu by však zkrátka přijít neměli. Jablek se houpá na stromech zahrádek či v alejích u silnic poměrně dost. Znalci podotýkají, že po dvou skvělých rocích není nic nepřirozeného, když následuje horší.