Vnuk zakladatele pekárny Adélka se stal v Brně vicemistrem republiky mezi mladými pekaři, kromě toho se blýskl neobvyklým výkonem.
Na upletení třiceti housek mu bohatě stačilo necelých pět minut.

„Nejdůležitější je rychle, a přitom důkladně rozválet těsto. Samotné pletení už je hračka,“ vykládá skromně novopečený majitel českého rekordu, díky němuž porazil nejenom své vrstevníky, ale také neporovnatelně starší mazáky. A protože i v pekařině dělá mistra především cvičení, šestnáctiletý student pardubické pekařské „průmyslovky“ trénoval na brněnské klání svědomitě.

Raději slané pečivo

„Nanečisto jsem si to zkoušel s těstem na patnáct rohlíků. Při soutěži už to bylo jenom dvakrát delší,“ konstatuje Štěpáník, který již důvěrně zná i „cvrkot“ ve skutečné pekárně.

Dochází tam nejenom na školní praxi. Jako brigádník vypomáhá i přímo v „domovské“ Adélce. „Více mě baví slané pečivo. Z cukrařiny jsem pokaždé hrozně upatlaný,“ usmívá se mladý pekař, který má jasno o své budoucnosti už dávno.

Pelhřimovská Adélka může za nějaké čtyři roky očekávat šikovnou posilu. Nutno dodat, že Milan Štěpáník si všechno to kouzlení s těstem na vále nevybral čistě jenom kvůli příslušnosti k „Teislerovic“ rodu.

„Není to jen tím, že táta je také pekařem. Vždycky se mi to líbilo, je to zajímavá práce,“ uzavírá mladík, jehož hbité prsty právě proklouzly do České knihy rekordů.