Nejvýše položenou sjezdovku na Vysočině nepotkala žádná lokální vánice, půl metru technického sněhu je dílem umělého zasněžování. Což značí hlavní změnu, která se v areálu přes léto udála. Podařilo se dokončit zásobárnu vody, která se vloni musela pracně dovážet.

„Technologie teď funguje bezvadně, a na sjezdovce je to znát. Navíc nám přeje i počasí, o blížících se vánočních svátcích by to mohlo být úplně dokonalé,“ pravila spokojeně provozovatelka vleku Magda Vaňková. Podle ní by se sjezdovka měla stát něčím víc než pouze jedním z mnoha kopců, na které si lidé přijedou „jen“ zalyžovat a pak hned zmizí.

Bude i cykloslalom

Počítá se s řadou doprovodných akcí, mimo jiné s večerní party pro mládežníky či s žákovským lyžařským Memoriálem Josefa Šlaka. Vloni se osvědčil také nultý ročník cyklistického sněžného slalomu, s nímž přišli na sklonku uplynulé sezony rynárečtí rekreační cyklisté.

„Také plánujeme otevřít vlastní lyžařskou či snowboardistickou školu. Pro tyto účely je svah přímo jako stvořený,“ dodala Vaňková s tím, že rodiče si prostě jen koupí permanentku na vlek, zatímco jejich dětí se ujmou zkušení instruktoři.

Nová služba se může stát hitem letošní křemešnické sezony. „Lyžařská škola je dobrý nápad. Hodit se to může třeba i rodičům, kteří tomuto sportu sami příliš neholdují,“ mínila Eva Faltusová z Pelhřimova, maminka jedenáctileté Kateřiny.

Necelých čtyři sta metrů dlouhá křemešnická sjezdovka s nijak závratným převýšením se samozřejmě nemůže měřit s proslulými vysokohorskými sokyněmi. Zato je jako stvořená pro začátečníky či nenáročné lyžaře.

Procitá i okolí

Očekávat se nechá také trochu delší zástup snowboardistů, kteří se tam mohou vyřádit dosyta. „Nemusím se trmácet nikam daleko, je to kousek. V zimě se tam určitě zastavím,“ přislíbil humpolecký vyznavač sněžného prkna Milan Krupička.

Pokud se veškeré předpoklady naplní, mohl by se Křemešník stát vyhledávaným zimním střediskem. V oživení vrchu doufají i v poutním hotelu Křemešník, který stojí sto metrů od výstupní stanice vleku.

„Už vloni to bylo znát, na oběd si k nám zajeli hlavně běžkaři. Pokud se vydaří zima a lyžaři si k nám najdou cestu, budeme jedině rádi,“ řekl Jaroslav Škodák, ředitel nejvýše položeného hotelu na Vysočině.