Z možností zda si cukroví upéct tradičně doma či nechat vyrobit u profesionálů, lidé stále častěji volí tu druhou. „Lidé už se ptají, mají obavy aby nepřišli v předvánočním shonu s objednávkou pozdě. My naštěstí nejsme limitovaní časem a výrobní kapacity nám stačí na to, že cukroví můžeme upéct těsně před vydáním. Naši zákazníci se tak zatím nemusí obávat, že by na ně nevyšlo,“ sdělila paní Helena Kleinerová z humpolecké cukrárny Kačenka. To, že není třeba panikařit a s objednávkou cukroví ještě vyčkat, potvrdil i Antonín Novák z rodinné cukrárny v Nové Cerekvi.

„Na vánoční cukroví je ještě brzy. Většinou se na Vánoce začínáme připravovat koncem listopadu a začátkem prosince. Lidé často zbytečně panikaří. Dbáme na to, aby cukroví bylo vždy čerstvé, takže dopředu příliš nepečeme. Někteří zákazníci se už nyní ptají na vánočky. To se člověk kolikrát pobaví,“ sdělil Novák.

Přestože se hlavní nárůst objednávek očekává až těsně před svátky, někde už mají napilno. „Vyrábíme teď hlavně mikulášské perníky, o které je velký zájem. U nich jsme museli dokonce až zdvojnásobit výrobu oproti minulému roku. S blížícími se svátky samozřejmě očekáváme nárůst poptávky. Nejsme však výrobci, kteří by pekli cukroví půl roku dopředu a pak ho zamrazovali. Samozřejmě by cukroví mělo trochu zalehnout,“ řekl generální ředitel pekárny a cukrárny Adélka Roman Teisler.

Domácímu cukroví konec nezvoní

Přestože lidé výrobu vánočního cukroví svěřují čím dál častěji do rukou profesionálních cukrářů, nelze domácí výrobu opomenout. Je stále hodně lidí, kteří si předvánoční čas bez vůně vanilky a hřebíčku nedokáží představit.

Oblíbeným řešením je také nakombinování obou způsobů výroby. Lidé si část cukroví vyrobí doma a část přenechají cukrářům. „Zákazníci si často upečou suché cukroví doma sami a na nás nechají to krémové,“ dodal Antonín Novák. Výroba vánočního cukroví také bývá oblíbeným způsobem přivýdělku. Někteří „amatéři“ jsou svým uměním vyhlášení široko daleko a objednávky před vánoci se jim jen hrnou.

Jan Cihlář