Jiné zkušenosti mají ve Vyskytné. Alespoň pokud se týká předchozích pěti dnů. Ve škole, která vlastní certikát organizace podporující zdraví, včera vyvrcholil týden správné výživy. Týden, který přivedly k dokonalosti samotné děti.

„Žáci nejenže požádali na náš popud maminky, aby jim zkusily připravit nějakou zdravější svačinu. Sami navíc sledovali, co všechno jejich spolužáci vlastně měli dobrého a co na to říkají,“ řekla učitelka Jiřina Jonášová. V praxi to vypadalo tak, že děti si zavedly dva sešity.

S jedním obíhala každý den jednotlivé třídy, páťáčka Nela Valentová. U každého svačícího si udělala čárku do příslušného jídla. „Nejvíce lidí nosí rohlík s máslem, občas i se salámem. Pak následují jogurty, ovoce a zelenina,“ vypočetla Valentová, která měla několik málo čárek také v kolonce nadepsané všeříkajícím slůvkem HLADY.

Ubrousky rozbalili také samotní učitelé

Většina žáků si ale nosí s sebou jídlo každý den. „Nejraději mám ovoce a mrkev. A také chleba,“ soukala ze sebe Adélka Ernyesová z prvního ročníku.
Sledování výživy se ale netýkalo pouze dětí. Svačinu museli „přiznat“ i učitelé, ředitelku nevyjímaje. „Jogurt, hruška a kiwi. To docela jde, ne,“ rozesmála se včera dopoledne Jaroslava Kosová.

Školní statistika navíc není samoúčelná. Ten, jehož svačiny se po týdenním součtu ukážou být nejvyváženějšími, se může těšit na zdravou odměnu.
Druhý „anketní“ sešit visel na zdi v jídelně, které se zapojení školy do celokrajského programu podpory zdravého stravování týkalo samozřejmě také.
Děti jeho prostřednictvím hodnotily, jak jim ten který „zdravý“ oběd chutnal. Nejčastěji se shodly na hodnocení extra dobré či výtečné. „Tahle jídla by tu mohli vařit klidně i častěji,“ vyslovila se Nikola Horáková. Dospělí strávníci, kteří si do školy chodí pro jídlo také, už takové nadšení neprojevovali.

„U dětí se třeba po špagetách se sójovým masem jen zaprášilo, přidat si chodily i zeleninový salát. Řada dospělých strávníků si to ale rovnou odhlásila,“ povšimla si vedoucí kuchařka Eva Kovářová.

Na změnu jídelníčku jeden týden nestačí

Podle učitelky Jonášové, která měla týden zdravých svačin ve vyskytenské škole na starosti, představuje změna jídelníčku běh na dlouhou trať. „Je to hodně o zvyku. Co lidé neznají, tomu nevěří,“ podotkla učitelka.

Ta zároveň vyjádřila naději, že školákům i jejich rodičům vydrží nadšení déle než právě uplynulý jeden týden.