Vepřová panenka v pelhřimovské Slávii nejvíce zachutnala i tomuto pařížskému novináři.

Proč u vás vyhrál právě recept na vepřovou panenku?
Já už mám rád trochu jiná jídla, než která se vaří tady. Také mě zajímá, z čeho a jak jsou udělaná. Panenka se blížila mým představám nejvíce.

Neodvykl jste si za ta léta ve Francii české kuchyni?
Je to tak. Bývám tu pár dnů v roce, dělá mi to trochu problém. Česká jídla jsou těžká,  hůře stravitelná.

Vnímáte i jiný rozdíl?
Dávají se tady neuvěřitelně velké porce. Pokaždé je to ohromný kus masa. Třeba z této „zkušební“ porce bych se v pohodě nasytil. Francouzi to mají jinak. Porce jsou menší, zato si dávají více chodů. Salát, předkrm, hlavní chod, zákusek. A hlavně tam nádherně funguje propojení s vínem, které dodává pokrmům úplně jiný nádech.

Je to tak, že pro Francouze je jídlo něčím jiným než pro nás?
Jídlo pro ně představuje velice důležitou součást dne. Jsou za něj ochotni dát mnohem větší část platu než my a také u něho tráví neporovnatelně více času. Není to žádné takové někam si honem skočit. Je to příjemně strávený čas.