V Doněcké oblasti jsou ruské jednotky aktivní prakticky podél celé frontové linie. Jejich hlavní úsilí se soustřeďuje na ofenzívu, jejímž cílem je zřejmě dobytí měst Popasne, Rubižne a pokračování útoku směrem na Severodoněck a Slovjansk. Rusové ovládli obce Zarične a Novotoškivske. Pod kontrolou Rusů je i severovýchodní okraj obce Velyka Komyšuvacha a také obec Zavody. 

Střely Kalibr s plochou dráhou letu, odpálené z ruských plavidel, zničily velkou zásilku zbraní v areálu hliníkárny v Záporožské oblasti, prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ruské síly podle něj během noci zničily 632 ukrajinských vojenských objektů, včetně skladů se zbraněmi a municí. Při náletech podle mluvčího přišlo o život více než 120 lidí a 35 kusů obrněné techniky a automobilů, uvedla agentura Interfax.

Ukrajinští vojáci v zákopech v Donbasu.
Byl právníkem, teď čelí s jednotkou ruské přesile. Poručík popsal život v zákopu

V Severodoněcku podle guvernéra Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ruská armáda ostřelovala nemocnici. „Rusové věděli, že nemocnice není prázdná. Byli tam pacienti s různými diagnózami i lékaři, napsal na sociální síti Telegram, kde také zveřejnil video z poškozené nemocnice.

Podle vyjádření velitelství Jih zaútočili ukrajinští vojáci na Hadí ostrov v Černém moři, který Rusové zabrali již na počátku války. „Naše síly zaútočily na nepřátelské pozice na Hadím ostrově. Můžeme potvrdit zásah velitelského stanoviště a zničení systému protivzdušné obrany Strela-10,“ uvedlo velitelství. Tvrzení však nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

„Aktivity ruského letectva jsou změřeny hlavně na podporu pozemních sil na jihu a východě Ukrajiny, Rusko má velice omezené možnosti na nebi nad severem a západem Ukrajiny,“ uvedlo o poznatcích své rozvědky britské ministerstvo obrany.

Rusové se snaží o přísun posil 

Ruské velení se snaží o přísun posil. Dvě praporní taktické skupiny výsadkářů přesunulo do města Izjum, v jehož okolí pokračují ruské útoky. Do blízkosti hranic Rusové přisunuly dva oddíly vyzbrojené raketami Iskander.

Pokračuje také bombardování druhého největšího ukrajinského města, Charkova a ostřelování bklíčených ukrajinských sil v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. Při většině ruských náletů na Mariupol byly zřejmě použity neřízené bomby, což omezuje efektivnost přesných úderů a zvyšuje riziko ztrát mezi civilisty.

Logo ruské energetické společnosti Gazprom
Viceprezident Gazprombanky utekl na Ukrajinu. Mluví o vraždách manažerů

Podle poradce starosty strategického přístavu Pedra Andrjuščenka zaútočili Rusové na ocelárny Azovstal také ve středu. V podzemí oceláren se skrývají před ruským ostřelováním a bombardováním také civilisté, hlavně ženy a děti, ale k žádné dohodě o evakuaci se podle poradce znovu nepodařilo dospět. 

Ruští vojáci ve středu zasáhli proti demonstrantům v jihoukrajinském Chersonu. „Ruská armáda proti protestujícím zasáhla zábleskovými granáty a slzným plynem,“ píše Unian, podle které byl protest mírumilovný. Zranění byli čtyři lidé, mezi nimi 70letá žena, které zkolabovaly plíce a má popáleniny na hrudi, a 50letý muž s otevřenou zlomeninou dolní končetiny. Dva lidé byli ošetřeni na místě, dva hospitalizovaní.

Rusko podle Kyjeva chystá v Chersonu uspořádat referendum o vzniku nové odštěpenecké republiky po vzoru dvou proruských separatistických útvarů na východě země - Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na začátku tohoto týdne ruští vojáci podle ukrajinské správy obsadili budovu radnice.