Nizozemský ministr hospodářství a klimatické politiky Eric Wiebes představil tento týden výsledky studie poradenské společnosti Enco. V oficiálním dokumentu pro parlament se doporučuje rychlý rozvoj nových jaderných kapacit.

„Analýza ukazuje, že jaderná energie je jednou z nákladově nejefektivnějších možností pro regulovatelný výkon elektráren bez CO2 pro období po roce 2030,“ citoval ministra německý deník Die Welt.

Hongkong. Ilustrační foto.
Čína zvedla ekologickou rukavici. Chce být bezuhlíková v roce 2060

Podle německého listu by skutečnost, že se Nizozemsko rozhodne řešit dosažení klimatických cílů EU postavením nové jaderné elektrárny, dostala Německo pod velký tlak. Spolková republika se totiž před několika lety po velké jaderné havárii v japonské Fukušimě rozhodla postupně odstavit všechny své jaderné reaktory a s výrobou elektřiny v atomových elektrárnách skončí v roce 2022, kdy mají být odstaveny poslední jaderné bloky.

Nizozemsko má dnes na svém území pouze jednu jadernou elektrárnu Borssele, u hranic s Belgií, která vyrábí asi čtyři procenta celkové výroby elektřiny v zemi. Podle již citovaného deníku Die Welt vláda premiéra Marka Rutteho plánuje, že by se velice rychle pustila do výstavby několik nových jaderných bloků.

Jádru pomohl Babiš 

Cestu Nizozemcům, pokud se do jaderného řešení pustí, proklestil na summitu EU v prosinci 2019 mimoděk premiér Andrej Babiš, který do závěrů jednání prosadil zmínku, že jaderná energie je z pohledu Unie povolenou cestou ke snížení produkce skleníkových plynů.

Kup plátěnku, zasaď strom! Adam Demo (na snímku) vymyslel projekt, který vrací stromy do moravskoslezských lesů.
Student má dvojnásobně ekologický projekt. Plátěnka řeší oteplování i plasty

Nejde o ojedinělý pohled. Zastává ho například i jeden z významných českých klimatologů Radim Tolasz, který jaderné elektrárny řadí mezi zdroje „zelené energie“.

Seriál Deníku: Zelená změna u vás

Zelená pro Evropu.Zdroj: DeníkKaždá třetí koruna, kterou v příštích letech získá Česko z evropských fondů, by měla jít na změnu naší země v ekologicky šetrnější stát. Jde o mnoho desítek miliard, které mohou naši zemi změnit v lepší místo k životu, pomoci naší krajině. A pomoci omezit změny klimatu. Deník vám bude pod logem „Zelená pro Evropu“ přinášet ve spolupráci s EURACTIV.cz zprávy o tom, co to bude znamenat pro EU i pro každého z vás, příběhy z vašeho okolí, bude zkoumat, koho a jak se může tato změna dotknout. A jak ji dobře využít. Třeba i ve vaší obci.