Piráti mají v Evropském parlamentu čtyři zástupce. Tři z nich byli zvoleni v České republice a jeden v Německu. Jinde v Evropě Piráti v evropských volbách v roce 2019 neuspěli. Při tak malém počtu samozřejmě nemají v Evropském parlamentu vlastní frakci. Nyní jsou součástí uskupení Zelení/Evropská svobodná aliance.

Naši tři pirátští zastupitelé ovšem ve dvou okruzích hlasují odlišně od této frakce. Jde o otázku migrace a jaderné energetiky. Čeští pirátští europoslanci odmítají migrační kvóty. Na druhou stranu jsou ovšem také proti tomu, aby se Evropa stala pevností nepřístupnou uprchlíkům.

Europoslankyně Markéta Gregorová
Europoslankyně Markéta Gregorová: Lukašenkův režim máme vyhladovět

Podobně čeští pirátští europoslanci vidí v jádru bez᠆emisní zdroj a neodmítají jej ideologicky jako Zelení. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) však dodává, že jejich podpora jaderné energetiky není bezvýhradná a je důležité, aby výstavba dalšího jaderného bloku byla ekonomicky smysluplná.

Právě Mikuláš Peksa stojí od roku 2019 v čele Evropské pirátské strany. Před ním ji vedla Markéta Gregorová. Evropští Piráti sdružují celkem 19 pirátských stran v 18 zemích. V Česku mají 22 poslanců a 3 senátory. Další zástupce v národních parlamentech mají jen na Islandu a v Lucembursku. Na Islandu jsou podobně silní jako u nás. Tedy mají šest poslanců ze 63. Stejně jako u nás jsou stranou opoziční.

V Lucembursku pak Piráti získali pouze dva mandáty ze 60. I zde jsou v opozici. V Německu mají zmíněného jednoho europoslance, ale nesedí nyní ani ve spolkovém, a ani v zemských parlamentech.