Mluvčí ministerstva vnitra podle agentury TASS současně uvedla, že nedělních demonstrací se zúčastnilo "přibližně 22 tisíc  lidí". Ze 744 zadržených demonstrantů zůstává 544 v policejních celách, než o nich rozhodnou soudy.

Pokračující protivládní protesty v běloruském Minsku
Minskem pochodovalo na sto tisíc lidí. Policie zatýkala i v dalších městech

Nezávislá a zahraniční média se přitom shodují, že jen v Minsku se na nedělním "Pochodu hrdinů" sešlo přinejmenším 100 tisíc lidí, podobně jako předchozí neděle. "Jsi krysa," skandoval dav v hlavním městě na Lukašenkovu adresu. Demonstrovalo se i v dalších městech.

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž úřady vyhlásily vítězem Lukašenka, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let.

Stovky žen se dnes v běloruské metropoli Minsku zúčastnily další z demonstrací proti režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.
Další násilí. Běloruská policie tvrdě zasáhla proti stovkám protestujících žen

Opozice považuje tyto výsledky za zfalšované, neuznala je ani Evropská unie. Každou neděli se podle odhadů opozice i novinářů protestů v Minsku účastní kolem 100 tisíc lidí.

Mezi čtyřma očima

Pozornost se upřela na černomořské letovisko Soči na jihu Ruska, kam dnes přiletěl Lukašenko za svým hlavním spojencem, ruským prezidentem. S Putinem se měl sejít "mezi čtyřma očima", uvedla běloruská státní agentura Belta.

Prezidenti Ruska a Běloruska Vladimir Putin (vpravo) a Alexandr Lukašenko v Soči
Putin dal najevo podporu Lukašenkovi. Bělorusku slíbil miliardový úvěr

Jde o první Lukašenkovu zahraniční cestu a první osobní setkání obou vůdců od srpnových voleb. Putinovy kroky podle agentury Reuters naznačují, že si nepřeje, aby vůdce sousední republiky sesadila ulice, jakkoli Lukašenko často bývá nepříjemný a obtížný spojenec. Pán Kremlu minulý měsíc oznámil, že na Lukašenkovu žádost vytvořil "zálohu" pořádkových sil, která má být nasazena v sousední zemi, ale jen v případě, že to bude nezbytně nutné.