Které prodejny se nově otevřely?
Od čtvrtka se nově otevřely hobbymarkety, prodejny stavebnin a stavebních výrobků, železářství a prodejny i servisy jízdních kol. Důvodem je podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) to, že začíná zahrádkářská sezona a majitelé různě velkých pozemků se o ne musejí postarat. Také to lidem umožní provést drobné opravy v domácnosti. Například opravit kapající kohoutek, těsnění si totiž do této doby mohl člověk koupit maximálně přes web. A to se časové protáhlo a pokud chtěl člověk pouze tuto drobnost, i prodražilo.

Kvůli epidemii koronaviru platí o Velikonocích různá nařízení. Víte, jaká to jsou?
Přehled nařízení o Velikonocích: co se smí, nesmí, jak je to s návštěvami

Které jsou otevřené dlouhodobě?
Především se jednalo o prodejny potravin, drogistického zboží, lékárny, květinářství, prodejny potřeb pro zvířata, trafiky. Nedávno se pak otevřela i zámečnictví. V úterý se otevřely i sběrny druhotných surovin.

Jak je to se specializovaným prodejem alkoholu, kávy či čaje?
Restaurace mohou prodávat pouze přes výdejní okénko. Ale otevřeno mohou mít i pivotéky či vinotéky. Jenom se nesmí v jejich provozovnách nic konzumovat. Podobné je to i se specializovanými prodejnami kávy, čaje či čokolády.

Vláda slibovala, že se otevřou i obchody s obuví či papírnictví. Kdy by k tomu mohlo dojít?
Podle prohlášení vicepremiéra Karla Havlíčka by se tak mohlo stát v průběhu příštího týdne. Zvažuje se, zda by se to nemohlo týkat například i knihkupectví.

Kdy se otevřou všechny zbývající obchody, služby a restaurace?
Prozatím platí jejich omezení do konce nouzového stavu. Tedy do 30. dubna. Pak se uvidí, ale u hospod a restaurací se dá předpokládat, že budou zavřeny déle nebo budou omezeny v počtu hostů a vzdálenosti mezi nimi.

Odběrové místo na Covid-19 v jičínské nemocnici.
Koronavirus má v Česku přes sto obětí. Narostl i počet otestovaných

Platí v obchodech nějaká hygienická pravidla?
Ano. Lidé musejí mít roušky či jinak zakrytý nos a ústa a musejí od sebe udržovat dvoumetrové rozestupy. Výjimku mají pouze rodiny a lidé doprovázející staré nebo handicapované osoby.Obchody musejí zajistit při vstupu a výstupu dezinfekci, prodavači musejí mít na rukách rukavice nebo alespoň igelitové sáčky.